CDA Harlingen

CDA Harlingen

Het CDA staat voor een toekomst met zingeving en perspectief. Een sterk netwerk met ervaren bestuurders en betrokken politici!
Lees verder...
HOOP

HOOP

Harlinger Onafhankelijke Ouderen Partij - Voor Harlingen is er niet alleen HOOP, maar ook zekerheid voor een mooie toekomst!
Lees verder...
Peter Kuiper, voor oog en oor

Peter Kuiper, voor oog en oor

Nieuwe bril, contactlenzen of hooroplossing? Bij Peter Kuiper, dé opticien en audicien bent u aan het juiste adres.
Lees verder...
Een gezellig avondje uit!

Een gezellig avondje uit!

Koffie, Lunch, Borrel & Diner! Met de kinderen of met een groep, bij Eetcafé De Lachende Koe in Harlingen kan dat.
Lees verder...
Spaar ze alle 24!

Spaar ze alle 24!

Bij PLUS LUNENBORG spaar je nu voor 24 verschillende Mario Kart Koins. Alle favoriete karakters zijn te verzamelen: Mario, Princess Peach, Luigi en nog veel meer!
Lees verder...
ChristenUnie Harlingen

ChristenUnie Harlingen

'Zet je in voor de bloei van de stad waarin je woont, want de bloei van de stad is ook jullie bloei'
Lees verder...
Harlinger Belang

Harlinger Belang

Stem 21 maart lokaal, sociaal en vertrouwd: stem op Harlinger Belang!
Lees verder...
C.L. International: Goed op weg

C.L. International: Goed op weg

Het bergingsbedrijf voor Noord-West Friesland, Terschelling en Vlieland.
Lees verder...
PvdA Harlingen

PvdA Harlingen

Samen voor een sterke & sociale gemeente. Stem 21 maart PvdA Harlingen!
Lees verder...
VVD Harlingen

VVD Harlingen

Verantwoord, voortvarend, doelgericht. NU is de tijd voor VVD Harlingen!
Lees verder...
Westcord Hotels

Westcord Hotels

Wil jij werken bij een van de WestCord Hotels op Vlieland, Terschelling of Ameland? Bekijk de vacatures en solliciteer direct!
Lees verder...
Gemeente Harlingen

Gemeente Harlingen

Hier vindt u alle informatie over de producten en diensten van de gemeente Harlingen.
Lees verder...
Alinex

Alinex

Regionaal uitzendbureau met verantwoordelijkheidsgevoel. Alinex is de regionale leverancier van flexibel personeel en 24/6 bereikbaar.
Lees verder...

Algemene Beschouwingen VVD Harlingen, 31 oktober 2017

01-11-2017

HARLINGEN - Harlingen biedt veel ruimte voor eigen keuzes.

We zijn een kleine gemeente, die daardoor flexibel kan opereren en dicht bij de burger kán staan. Veel mensen willen op een andere manier omgaan met hun eigen buurt en omgeving, energie, milieu en duurzaamheid. Wij willen dat die mogelijkheden er komen en dat de gemeente waar nodig meedenkt. Zo voelen steeds meer mensen de vrijheid om daarin eigen afwegingen te maken. Bijvoorbeeld op het gebied van wonen zijn er de initiatieven rond tiny houses en ruimere mogelijkheden voor wonen op het water. De VVD stimuleert die ontwikkelingen.

 

Wij pleiten ook al sinds jaar en dag voor minder regels en eenvoudigere procedures. Nu, eindelijk, lijken de eerste stappen gezet te gaan worden richting vergunningen voor meerdere jaren. We willen een betere service richting burger: Maak gebruik van de mogelijkheden van de komende nieuwe omgevingswet: minder bureaucratische rompslomp. Maak vergunningsaanvragen eenvoudiger.

 

In dit kader ziet de VVD Harlingen graag dat er een pilot Omgevingswet Noordwest Fryslân komt, waar Harlingen dan uiteraard aan mee zou moeten doen. De bedoeling daarvan is het uitvoeren van een simulatie. We doen alsof de Omgevingswet reeds in werking is getreden en de visies en plannen gereed zijn. Dit vraagt ook en vooral om een betere invulling van de lokale democratie: De Harlinger centraal!

 

De VVD Harlingen wil op vele manieren bijdragen aan een verbetering en versterking van de lokale democratie. Naast herkenbare en aanspreekbare volksvertegenwoordigers is daartoe de inbreng van de burger van wezenlijk belang. De gemeente betrekt in vroegtijdig stadium belangenorganisaties, burgers en bedrijven bij de voorbereiding van beleid en plannen.

 

We moeten echt meer gebruik maken van de kennis en creativiteit van de bevolking zelf! Luisteren en gebruik maken van de kennis en expertise van de inwoners van Harlingen. Beter en professioneler bestuur: doordachte plannen, waar nodig extern en door professionals getoetst. Ambities, maar geen luchtfietserij, geen bestuurlijk hobbyisme meer. Luister naar de experts in je eigen stad.

 

De VVD Harlingen wil de komende periode nog meer werk maken van de Harlinger economie. Nederland staat er na een langdurige crisis weer goed voor. Maar in Harlingen ligt de werkeloosheid nog steeds boven het gemiddelde: tijd voor een 'Actieplan Economie'. We zouden graag van dit college ook meer ambitie zien om de voorwaarden te scheppen dat het economisch beter gaat in Harlingen. Bijvoorbeeld door minder strakke vestigingseisen voor perifere detailhandel.

 

De VVD wil een betere samenwerking met het bedrijfsleven: Maak werk van het beëindigen van de vele rechtszaken en voorkom nieuwe. Koester je bedrijfsleven en zoek niet telkenmale de confrontatie op. We hebben nu wel genoeg procedures bij de Raad van State verloren.

 

We hopen dat de verzelfstandiging mee kan helpen in het professionaliseren van het havenbedrijf. Een onzekere stap, maar één die de moeite waard van het proberen is. Wél willen we graag een update hebben over de stand van zaken nu. Is er inmiddels een goede regeling voor het personeel? Hoe is het financiële perspectief?

 

Na jarenlange focus op de Willemshaven gaat het daar eindelijk de goede kant op. De grote projecten zijn losgelaten, gewild of ongewild, en het is nu aan kleine bedrijven om als een kralenketting één voor én toe te werken naar een uiteindelijk mooi eindresultaat. Maar we moeten voor ogen blijven houden dat De Willemshaven de binnenstad moet versterken, niet leegtrekken.

 

Want het is nu ook tijd om echt meer aandacht te gaan hebben voor een betere binnenstad. Richt je niet alleen op de Voorstraat, maar redeneer van buiten naar binnen: Harlingen is één van de weinige steden met twee getijdehavens binnen de stad. Daar kan meer mee gebeuren.

 

De VVD wil betere mogelijkheden voor de Harlingers om buiten te recreëren. Aandacht voor toerisme, maar ook voor de eigen bevolking. Om buiten te zwemmen en te recreëren. Binnenkort kunnen de Harlingers meepraten over de invulling van de Westerzeedijk. De VVD hoopt dat velen hiervan gebruik zullen maken.

 

De VVD vindt dat na het zuur het zoet moet komen. In crisistijd offers vragen van je burgers betekent nú bepaalde verhogingen terugdraaien. Lagere lasten voor de burgers van Harlingen. Voor inwoners en bedrijfsleven. Het kan niet zo zijn dat lasten in een vloek en een zucht omhoog kunnen, maar dat verlagen een heel gevecht wordt. Nu al enkele jaren achter elkaar hebben we overschotten aan het eind van het jaar. Wat gaan we daar mee doen? Wat gaan we met de bedrijfsprecariogelden doen? Vragen waar we binnenkort graag met het college over discussiëren.

 

De VVD wil een Harlingen met meer vrijheid voor haar inwoners, en met meer vertrouwen in elkaar. Maar ook een veilige gemeente, waar huftergedrag en het veroorzaken van woonoverlast wordt aangepakt. De Harlinger moet zich veilig voelen in z’n woning en buurt.

 

Een stad met nog betere sociale omstandigheden: van transitie naar transformatie. Ruimte voor nieuwe zorgconcepten. Een gemeente met een betere en duurzamere omgeving. Meer groen in de openbare ruimte, de wijken ingericht naar de wensen van de inwoners.

 

Kortom: Een krachtige, zelfstandige, welvarende en vitale gemeente met een warm sociaal hart! Een gemeente die vol zelfvertrouwen het jaar 2018 in gaat, een jaar met verkiezingen, Culturele Hoofdstad, Visserijdagen én voor de tweede keer, de Tall Ships Race. We kijken er naar uit!

 

Namens de fractie van de VVD, Gerrit-Jan de Vries fractievoorzitter

Algemeen Gemeente Politiek & Maatschappij

Meer nieuws

Scheepvaartbericht Port of Harlingen

01-11-2017

HARLINGEN - Noordergracht te Harlingen, geen bediening Franekerpoortsbrug.

Zuiderpier Harlingen tijdelijk gesloten

01-11-2017

HARLINGEN - De Zuiderpier is op 2 en 3 november 2017 gesloten vanwege werkzaamheden.

Reacties

Faber Lederwaren en Bijouterieën Faber Lederwaren en Bijouterieën Zwembad Het Derde Haad Zwembad Het Derde Haad Salon & Parfumerie Rona Salon & Parfumerie Rona Zensa Moda Zensa Moda Peter Kuiper, voor oog en oor Peter Kuiper, voor oog en oor Harry Greve LOUNGE Harry Greve LOUNGE Harry Greve Gitaar- en Basgitaarlessen Harry Greve Gitaar- en Basgitaarlessen Brasserie de Jasmijn Brasserie de Jasmijn Haarmode Cats Haarmode Cats Copini Opticiëns Copini Opticiëns Karsten Wonen Karsten Wonen IJssalon Min12 IJssalon Min12 Dio Jurien Dio Jurien Almamater Almamater Strandpaviljoen 't Zilt Strandpaviljoen 't Zilt Visie Events Visie Events BENG Evenementen BENG Evenementen Expert Hogerhuis Expert Hogerhuis Fotografie Dorus Fotografie Dorus Harlinger Poffertjeskraam Harlinger Poffertjeskraam Hubo-Faber Hubo-Faber Atelier de Groot Atelier de Groot Jumbo Olaf Hermus Jumbo Olaf Hermus Hema Harlingen Hema Harlingen Anna Casparii Hotel Café Restaurant Anna Casparii Hotel Café Restaurant De Lichtboei De Lichtboei HoMMM!nga's Fijne Winkeltje HoMMM!nga's Fijne Winkeltje Plus Lunenborg Plus Lunenborg Vogelaar Audio Vogelaar Audio Hotel Café Restaurant "Zeezicht" Hotel Café Restaurant "Zeezicht" ForHim Menswear ForHim Menswear VVV Harlingen VVV Harlingen Kamsma Schoenen Kamsma Schoenen Eetcafé Nooitgedagt Eetcafé Nooitgedagt Albert Heijn Harlingen Albert Heijn Harlingen Ons Food&Wine Ons Food&Wine
Wereldwinkel Harlingen Wereldwinkel Harlingen Copini Opticiëns Copini Opticiëns Fotografie Dorus Fotografie Dorus ForHim Menswear ForHim Menswear Plus Lunenborg Plus Lunenborg Albert Heijn Harlingen Albert Heijn Harlingen Eetcafé Nooitgedagt Eetcafé Nooitgedagt Harlinger Poffertjeskraam Harlinger Poffertjeskraam IJssalon Min12 IJssalon Min12 Hema Harlingen Hema Harlingen Almamater Almamater Ons Food&Wine Ons Food&Wine