Peter Kuiper, voor oog en oor

Peter Kuiper, voor oog en oor

Nieuwe bril, contactlenzen of hooroplossing? Bij Peter Kuiper, dé opticien en audicien bent u aan het juiste adres.
Lees verder...
Visser ATR

Visser ATR

U wilt toch ook de beste prijs voor uw oud ijzer en metalen? Bekijk onze prijzen!
Lees verder...
Een gezellig avondje uit!

Een gezellig avondje uit!

Koffie, Lunch, Borrel & Diner! Met de kinderen of met een groep, bij Eetcafé De Lachende Koe in Harlingen kan dat.
Lees verder...
Eurootje!

Eurootje!

Bij Plus Lunenborg: meer dan 100 aanbiedingen voor maar 1 Eurootje!
Lees verder...
Alinex

Alinex

Regionaal uitzendbureau met verantwoordelijkheidsgevoel. Alinex is de regionale leverancier van flexibel personeel en 24/6 bereikbaar.
Lees verder...
Grijmans advocaten

Grijmans advocaten

Scheiden vanaf € 130,= all inn vraag naar de mogelijkheden. Locaties in Harlingen en Bolsward. Gratis inloopspreekuur!
Lees verder...
C.L. International: Goed op weg

C.L. International: Goed op weg

Het bergingsbedrijf voor Noord-West Friesland, Terschelling en Vlieland.
Lees verder...
Dé Harlinger UITagenda!

Dé Harlinger UITagenda!

Plaats zelf je activiteiten op dé Harlinger UITagenda! Heb je nog geen account? Registreren is makkelijk en supersnel!
Lees verder...
Gemeente Harlingen

Gemeente Harlingen

Hier vindt u alle informatie over de verschillende producten en diensten van de gemeente Harlingen.
Lees verder...
Herbouw Willem Barentsz

Herbouw Willem Barentsz

Vanaf 1 april 2017 gaat de bouw weer los en zijn we open voor publiek. Kom kijken en klim aan boord. Tot dan!
Lees verder...
Westcord Hotels

Westcord Hotels

Wil jij werken bij een van de WestCord Hotels op Vlieland, Terschelling of Ameland? Bekijk de actuele vacatures bij WestCord Hotels op de Wadden. Solliciteer direct!
Lees verder...

Algemene Beschouwingen PVDA Harlingen

26-10-2016

HARLINGEN - De Partij van de Arbeid is tevreden met de begroting 2017 die het college aan de gemeenteraad heeft aangeboden.

Met die woorden heeft fractievoorzitter Edwin Helvrich dinsdagmiddag de Algemene Beschouwingen namens de Partij van de Arbeid geopend.

 

De lasten voor onze burgers en bedrijven blijven laag en tegelijkertijd is er ruimte voor nieuw beleid. Ondanks dat er door bezuinigingen van de Rijksoverheid minder geld uit Den Haag komt, maar er wel steeds meer van de gemeente verwacht wordt. De financiële positie van de gemeente is goed en biedt ruimte voor diverse investeringen.

 

Een aantrekkelijke gemeente

Onze stad en beide dorpen worden steeds aantrekkelijker om te wonen en te verblijven. Te denken valt aan de opgeknapte Buorren in Wijnaldum en de Spiker, waar momenteel aan gewerkt wordt. Al eerder dit jaar heeft de gemeenteraad ingestemd met het inrichten van groen bij de Westmeep en bij Bynia State. Later in deze raadsvergadering komen wij samen met onze coalitiegenoten met plannen voor het Harlinger Bos (behandeling in de raad gaat in januari verder) en het Harmenspark (amendement aangenomen: renovatie in 2017). Hiermee zijn we er nog niet, ook onze stadsentrees behoeven een flinke opknapbeurt. College, wanneer kunnen wij actie van u op dit punt verwachten?

 

Blij zijn wij met de aanleg van het fietspad van Wijnaldum naar Midlum, niet alleen voor de schoolgaande jeugd, maar ook voor recreërende fietsers een aanwinst. Mede met financiële steun van de provincie wordt de Stationsweg opgeknapt en veiliger voor fietsers gemaakt. Het zou een goede zaak voor de verkeersveiligheid zijn als ook de Spoorstraat aangepakt kan worden. De verdubbeling van de N31 vordert in vlot tempo, een aanwinst voor het aanzien en de verkeersveiligheid in onze stad!

 

Sociaal domein

In het sociale domein is er veel werk verzet, het Gebieds- en Jeugdteam doen goed werk, er is slechts één formele klacht na ongeveer 2.000 huisbezoeken. Participatie is en blijft een serieus aandachtspunt in Harlingen. Dat gebouw C (was van de RSG Simon Vestdijk) een nieuwe, sociale invulling krijgt doet de PvdA daarom goed. Dagbesteding en wijkactiviteiten zullen er onderdak krijgen. Dit is een bovenslag voor Plan Zuid en de mensen die er gebruik van gaan maken. Mensen zullen door de activiteiten aldaar hun sociale netwerk kunnen verstevigen. Het college gaat 150.000 euro uittrekken voor een pilot gericht op een snellere uitstroom richting werk. Dat heeft onze steun, immers het doel is altijd dat een ieder zelf in zijn eigen levensonderhoud voorziet, waar nodig met behulp van de overheid. Wij staan als fractie voor een goed sociaal beleid, het gratis verstrekken van de ID-kaart aan minima is daarvan een sprekend voorbeeld. Dit jaar is het kwijtscheldingsbeleid verruimd voor kleine zelfstandigen en voor huiseigenaren die in de problemen zijn gekomen.

 

We roepen het college op om haar taakstelling voor mensen met een beperking, het beschermd werken, werkzaam bij de gemeente snel te realiseren. Het aanpakken van ontwikkelingsachterstanden bij jonge kinderen via de Peuterplusvoorziening, dat door middel van extra aandacht de ontwikkeling van peuters stimuleert heeft uiteraard onze volledige steun. Kinderen een goede start meegeven is voor onze jonge Harlingers van groot belang. Gratis VVE-dagdelen is uniek in Fryslân!

 

De gemeente Harlingen gaat zich financieel tot het uiterste uitstrekken bij de Huishoudelijke Hulp. De algemene voorziening blijft 8,50 euro per uur kosten, de overige gemeenten in noordwest gaan 10,50 euro vragen aan hun burgers. In sociaal opzicht dus een positieve afwijking voor deze kwetsbare groep mensen. Iemand die minder dan 120% van het minimuminkomen heeft betaald zelfs niets.

 

Het voorgestelde beleid om laaggeletterdheid tegen te gaan spreekt ons zeer aan. Het college wil de buitensportbeleving stimuleren, wij zien voorstellen daarvoor graag tegemoet. Uitbreiding van het muziekonderwijs door Ritmyk aan groep 5 tot en met 8 juichen wij van harte toe. Meer kinderen dan vroeger via de muziekschool zullen daardoor nu wel muziekonderwijs krijgen. Ideeën om de bibliotheek en het Hannemahuis met een boekhandel te combineren worden hopelijk komend jaar werkelijkheid. In 2017 zal het gebouw aan de Hofstraat worden geopend, de zoveelste investering in onderwijshuisvesting tijdens PvdA-deelname aan het college!

 

Tot slot

De gemeenteraad is vorige maand gestart met een nieuwe vergaderstructuur. Maar er verandert meer, zo hadden wij onlangs "Praat met de raad" in Wijnaldum. Verschillende onderwerpen kwamen aan de orde, zoals de fraai opgeknapte Buorren, de zorgen om de REC en de kansen, maar ook bedenkingen bij de Visvijvers. Één mevrouw vroeg of er vanwege het zwerfafval ook een zogenoemde blikvanger kan komen op de Haulewei nabij de Winamerdyk. De vraag aan de wethouder is dan ook, wanneer kunnen wij die samen plaatsen? Net als collega Sijtsma, met de plaatsing van de fraaie, nieuwe grenspalen, wil ik best de handen uit de mouwen steken! Tenslotte moet zo'n wens vanuit onze burgers toch gerealiseerd kunnen worden?

 

Harlingen profileert zich steeds meer als toeristische bestemming. De inkomsten voor onze ondernemers worden daardoor steeds groter en hopelijk ontstaat er daardoor meer werkgelegenheid. In dit kader is de aanleg van een nieuwe Trailerhelling een goede aanvulling op onze recreatieve infrastructuur. Wij zullen dan ook met een motie komen om er een te gaan realiseren.

Politiek & Maatschappij

Meer nieuws

Algemene Beschouwingen 2016 VVD Harlingen

26-10-2016

HARLINGEN - De VVD wil de inwoners van Harlingen serieus nemen...

Afvalkalender Harlingen 2017

26-10-2016

HARLINGEN - De gemeente Harlingen is in 2016 gestart met de afvalapp van Omrin.

Havenverzelfstandiging nagenoeg een feit: kansen voor het bedrijfsleven en de gemeente

26-10-2016

HARLINGEN - De gemeente gaat de exploitatie van de havens in 2017 onderbrengen in een nog op te richten havenbedrijf.

Reacties

Copini Opticiëns Copini Opticiëns BENG Evenementen BENG Evenementen Hubo-Faber Hubo-Faber ForHim Menswear ForHim Menswear De Lichtboei De Lichtboei Kamsma Schoenen Kamsma Schoenen Eetcafé Nooitgedagt Eetcafé Nooitgedagt Jumbo Olaf Hermus Jumbo Olaf Hermus Fotografie Dorus Fotografie Dorus Peter Kuiper, voor oog en oor Peter Kuiper, voor oog en oor Plus Lunenborg Plus Lunenborg Zeilcharter Boreas Zeilcharter Boreas Vogelaar Audio Vogelaar Audio Harlinger Ondernemersvereniging (HOV) Harlinger Ondernemersvereniging (HOV) Albert Heijn Harlingen Albert Heijn Harlingen Expert Hogerhuis Expert Hogerhuis Hema Harlingen Hema Harlingen Harry Greve Gitaar- en Basgitaarlessen Harry Greve Gitaar- en Basgitaarlessen Zensa Moda Zensa Moda HoMMM!nga's Fijne Winkeltje HoMMM!nga's Fijne Winkeltje Harlinger Poffertjeskraam Harlinger Poffertjeskraam Wereldwinkel Harlingen Wereldwinkel Harlingen Atelier de Groot Atelier de Groot Joachim de Ruijter Fotografie Joachim de Ruijter Fotografie IJssalon Min12 IJssalon Min12 Karsten Wonen Karsten Wonen Dio Jurien Dio Jurien Visie Events Visie Events Zwembad Het Derde Haad Zwembad Het Derde Haad Anna Casparii Hotel Café Restaurant Anna Casparii Hotel Café Restaurant Faber Lederwaren en Bijouterieën Faber Lederwaren en Bijouterieën Salon & Parfumerie Rona Salon & Parfumerie Rona Strandpaviljoen 't Zilt Strandpaviljoen 't Zilt Almamater Almamater Eetcafé De Lachende Koe Eetcafé De Lachende Koe Ons Food&Wine Ons Food&Wine Hotel Café Restaurant "Zeezicht" Hotel Café Restaurant "Zeezicht" VVV Harlingen VVV Harlingen
Zeilcharter Boreas Zeilcharter Boreas Atelier de Groot Atelier de Groot De Lichtboei De Lichtboei HoMMM!nga's Fijne Winkeltje HoMMM!nga's Fijne Winkeltje Faber Lederwaren en Bijouterieën Faber Lederwaren en Bijouterieën Zwembad Het Derde Haad Zwembad Het Derde Haad VVV Harlingen VVV Harlingen Salon & Parfumerie Rona Salon & Parfumerie Rona Hema Harlingen Hema Harlingen Peter Kuiper, voor oog en oor Peter Kuiper, voor oog en oor Plus Lunenborg Plus Lunenborg Almamater Almamater