Peter Kuiper, voor oog en oor

Peter Kuiper, voor oog en oor

Nieuwe bril, contactlenzen of hooroplossing? Bij Peter Kuiper, dé opticien en audicien bent u aan het juiste adres.
Lees verder...
Visser ATR

Visser ATR

U wilt toch ook de beste prijs voor uw oud ijzer en metalen? Bekijk onze prijzen!
Lees verder...
Een gezellig avondje uit!

Een gezellig avondje uit!

Koffie, Lunch, Borrel & Diner! Met de kinderen of met een groep, bij Eetcafé De Lachende Koe in Harlingen kan dat.
Lees verder...
Eurootje!

Eurootje!

Bij Plus Lunenborg: meer dan 100 aanbiedingen voor maar 1 Eurootje!
Lees verder...
Alinex

Alinex

Regionaal uitzendbureau met verantwoordelijkheidsgevoel. Alinex is de regionale leverancier van flexibel personeel en 24/6 bereikbaar.
Lees verder...
Grijmans advocaten

Grijmans advocaten

Scheiden vanaf € 130,= all inn vraag naar de mogelijkheden. Locaties in Harlingen en Bolsward. Gratis inloopspreekuur!
Lees verder...
C.L. International: Goed op weg

C.L. International: Goed op weg

Het bergingsbedrijf voor Noord-West Friesland, Terschelling en Vlieland.
Lees verder...
RSH Radio Marathon!

RSH Radio Marathon!

54 uren live radio in het weekend van 27, 28 en 29 oktober 2017! Kom langs of luister via 104.1 FM, 106.2 FM!
Lees verder...
Dé Harlinger UITagenda!

Dé Harlinger UITagenda!

Plaats zelf je activiteiten op dé Harlinger UITagenda! Heb je nog geen account? Registreren is makkelijk en supersnel!
Lees verder...
Gemeente Harlingen

Gemeente Harlingen

Hier vindt u alle informatie over de verschillende producten en diensten van de gemeente Harlingen.
Lees verder...
Herbouw Willem Barentsz

Herbouw Willem Barentsz

Vanaf 1 april 2017 gaat de bouw weer los en zijn we open voor publiek. Kom kijken en klim aan boord. Tot dan!
Lees verder...
Westcord Hotels

Westcord Hotels

Wil jij werken bij een van de WestCord Hotels op Vlieland, Terschelling of Ameland? Bekijk de actuele vacatures bij WestCord Hotels op de Wadden. Solliciteer direct!
Lees verder...

Algemene Beschouwingen OPA Harlingen

26-10-2016

HARLINGEN - Harlingen deint volop mee met de woelige wereld waarin we vandaag de dag leven.

Het lijkt wel alsof de tegenstellingen groter worden naarmate de roep om samen te werken luider wordt. Dat lijkt paradoxaal, maar is het niet. Ons land gaat gebukt onder de discussie over een niemendalletje als het verschijnsel Zwarte Piet. Die discussie gaat zover, dat een groep landgenoten uit beide kampen zich genoodzaakt ziet om recent op te roepen tot kalmte. Het is, globaal beschouwd, een hilarisch en grotesk gebeuren, maar het past in deze hedendaagse ontstuimige ontwikkelingen met toenemende hardheid bij tegenstellingen.

 

Een Harlinger raadslid heeft bij de Algemene beschouwingen ooit eens gezegd dat polarisatie bij hem geen vies woord is, doch een middel tot meer duidelijkheid. Maar, je hebt weinig aan duidelijkheid als dat enigerlei vorm van samenwerking blokkeert. En wat is de uitkomst van daadkracht als samenwerking niet mogelijk is. Zie maar naar de traagheid bij de realisering van de plannen rond de Nieuwe Willemshaven. Wáár ligt de oorzaak dat de één kiest voor een directe, welhaast dictatoriale aanpak, terwijl een ander tezelfdertijd kiest voor meer overleg via de zogeheten parlementaire weg.

 

Vooral mede door de supersonische snelheid van de internationale berichtgeving wordt het leven van alledag danig beïnvloed. Het verwordt tot een onstabiele eenheid vol onzekerheid. Maar we hoeven niet altijd tot over de horizon te kijken. Binnen ons eigen blikveld spelen zich ook taferelen af, waarbij je levensgrote vraagtekens moet zetten.

 

Vorig jaar heeft OPA Harlingen de pijlen gericht op de veiligheid in het algemeen, die in Harlingen in het bijzonder. Er is gepleit voor de aanleg van een oversteekplaats tegenover de Oosterparkweg. We hebben gepleit voor de aanleg van een trailerhelling om illegale en daardoor gevaarlijke tewaterlatingen te voorkomen. We hebben gepleit voor een duidelijke scheiding tussen vaar- en zwemwater in de openbare binnenwateren, omdat de huidige situatie te gevaarlijk is. We hebben sterk aangedrongen om, in het kader van de veiligheid, nu eindelijk eens de rotonde aan te leggen nabij het Marnehiem, welke realisering al jarenlang vertraagd wordt door het juridisch gehakketak tussen een huisjesmelker en – volgens de heer W. Klaver - paardenhandelaren. Want zo diep is het peil van die discussie inmiddels gedaald. Amusant voor de ouwe seunen bij Anton Wagter of bij de Havenpost, maar funest voor de besluitvorming en desastreus voor de bewoners van de Marnehiem.

Iedereen probeert in deze internationale heksenketel zichzelf te blijven. Elk op zijn eigen wijze, afhankelijk van de situatie waarin men verkeert. Trachten zich staande te houden in de centrifuge van het complexe geweld, waardoor de individualisering hand over hand toeneemt.

 

Er is één troost: hoe kleiner de lokale gemeenschap, des te trager deze noodlottige ontwikkelingen zich voltrekken. Dat Harlingen zich aan de gemeentelijke herindeling heeft weten te onttrekken, kan nog wel eens een wijze keuze blijken te zijn.

Maar er is nóg een troost. Het politieke programma van OPA Harlingen is nog steeds actueel. Het behoeft nog geen enkele aanpassing aan de zich voortdurend wijzigende omstandigheden, die ook niet aan Harlingen zijn voorbij gegaan. In dit verband wil OPA Harlingen de waardering uitspreken voor de wijze waarop de hoofdaannemer Ballast Nedam en de zijnen de Harlingers voortdurend op de hoogte houdt van de ontwikkelingen rond de aanleg van de verdiepte N31. Dankzij die methode van voorlichting accepteren de stadgenoten de enorme overlast en zetten deze acceptatie om in een grote interesse inzake de vorderingen. Want over dit alles schittert de toekomst en het weten dat het een prachtig bouwwerk gaat worden.

 

En dat nu is de precies de rol die OPA Harlingen zich ook eigen heeft gemaakt. Vertrouwd en stabiel in een woelige wereld.

Politiek & Maatschappij

Meer nieuws

Algemene Beschouwingen 2016 VVD Harlingen

26-10-2016

HARLINGEN - De VVD wil de inwoners van Harlingen serieus nemen...

Afvalkalender Harlingen 2017

26-10-2016

HARLINGEN - De gemeente Harlingen is in 2016 gestart met de afvalapp van Omrin.

Havenverzelfstandiging nagenoeg een feit: kansen voor het bedrijfsleven en de gemeente

26-10-2016

HARLINGEN - De gemeente gaat de exploitatie van de havens in 2017 onderbrengen in een nog op te richten havenbedrijf.

Reacties

Wereldwinkel Harlingen Wereldwinkel Harlingen Brasserie de Jasmijn Brasserie de Jasmijn HoMMM!nga's Fijne Winkeltje HoMMM!nga's Fijne Winkeltje Zensa Moda Zensa Moda Strandpaviljoen 't Zilt Strandpaviljoen 't Zilt Salon & Parfumerie Rona Salon & Parfumerie Rona Fotografie Dorus Fotografie Dorus Atelier de Groot Atelier de Groot BENG Evenementen BENG Evenementen Haarmode Cats Haarmode Cats Jumbo Olaf Hermus Jumbo Olaf Hermus Harlinger Poffertjeskraam Harlinger Poffertjeskraam Karsten Wonen Karsten Wonen De Lichtboei De Lichtboei IJssalon Min12 IJssalon Min12 Peter Kuiper, voor oog en oor Peter Kuiper, voor oog en oor Zeilcharter Boreas Zeilcharter Boreas Copini Opticiëns Copini Opticiëns Hotel Café Restaurant "Zeezicht" Hotel Café Restaurant "Zeezicht" Harlinger Ondernemersvereniging (HOV) Harlinger Ondernemersvereniging (HOV) Eetcafé De Lachende Koe Eetcafé De Lachende Koe Almamater Almamater Faber Lederwaren en Bijouterieën Faber Lederwaren en Bijouterieën Ons Food&Wine Ons Food&Wine Eetcafé Nooitgedagt Eetcafé Nooitgedagt Harry Greve Gitaar- en Basgitaarlessen Harry Greve Gitaar- en Basgitaarlessen Joachim de Ruijter Fotografie Joachim de Ruijter Fotografie Hubo-Faber Hubo-Faber VVV Harlingen VVV Harlingen Visie Events Visie Events ForHim Menswear ForHim Menswear Kamsma Schoenen Kamsma Schoenen Albert Heijn Harlingen Albert Heijn Harlingen Expert Hogerhuis Expert Hogerhuis Zwembad Het Derde Haad Zwembad Het Derde Haad Anna Casparii Hotel Café Restaurant Anna Casparii Hotel Café Restaurant Hema Harlingen Hema Harlingen Plus Lunenborg Plus Lunenborg
Faber Lederwaren en Bijouterieën Faber Lederwaren en Bijouterieën Atelier de Groot Atelier de Groot Kamsma Schoenen Kamsma Schoenen Anna Casparii Hotel Café Restaurant Anna Casparii Hotel Café Restaurant Harry Greve Gitaar- en Basgitaarlessen Harry Greve Gitaar- en Basgitaarlessen Zensa Moda Zensa Moda Dio Jurien Dio Jurien Vogelaar Audio Vogelaar Audio Eetcafé De Lachende Koe Eetcafé De Lachende Koe Ons Food&Wine Ons Food&Wine Haarmode Cats Haarmode Cats De Lichtboei De Lichtboei