CDA Harlingen

CDA Harlingen

Het CDA staat voor een toekomst met zingeving en perspectief. Een sterk netwerk met ervaren bestuurders en betrokken politici!
Lees verder...
HOOP

HOOP

Harlinger Onafhankelijke Ouderen Partij - Voor Harlingen is er niet alleen HOOP, maar ook zekerheid voor een mooie toekomst!
Lees verder...
Peter Kuiper, voor oog en oor

Peter Kuiper, voor oog en oor

Nieuwe bril, contactlenzen of hooroplossing? Bij Peter Kuiper, dé opticien en audicien bent u aan het juiste adres.
Lees verder...
Een gezellig avondje uit!

Een gezellig avondje uit!

Koffie, Lunch, Borrel & Diner! Met de kinderen of met een groep, bij Eetcafé De Lachende Koe in Harlingen kan dat.
Lees verder...
Spaar ze alle 24!

Spaar ze alle 24!

Bij PLUS LUNENBORG spaar je nu voor 24 verschillende Mario Kart Koins. Alle favoriete karakters zijn te verzamelen: Mario, Princess Peach, Luigi en nog veel meer!
Lees verder...
ChristenUnie Harlingen

ChristenUnie Harlingen

'Zet je in voor de bloei van de stad waarin je woont, want de bloei van de stad is ook jullie bloei'
Lees verder...
Harlinger Belang

Harlinger Belang

Stem 21 maart lokaal, sociaal en vertrouwd: stem op Harlinger Belang!
Lees verder...
C.L. International: Goed op weg

C.L. International: Goed op weg

Het bergingsbedrijf voor Noord-West Friesland, Terschelling en Vlieland.
Lees verder...
PvdA Harlingen

PvdA Harlingen

Samen voor een sterke & sociale gemeente. Stem 21 maart PvdA Harlingen!
Lees verder...
VVD Harlingen

VVD Harlingen

Verantwoord, voortvarend, doelgericht. NU is de tijd voor VVD Harlingen!
Lees verder...
Westcord Hotels

Westcord Hotels

Wil jij werken bij een van de WestCord Hotels op Vlieland, Terschelling of Ameland? Bekijk de vacatures en solliciteer direct!
Lees verder...
Gemeente Harlingen

Gemeente Harlingen

Hier vindt u alle informatie over de producten en diensten van de gemeente Harlingen.
Lees verder...
Alinex

Alinex

Regionaal uitzendbureau met verantwoordelijkheidsgevoel. Alinex is de regionale leverancier van flexibel personeel en 24/6 bereikbaar.
Lees verder...

Akkoord over opheffen overweg Harlingen

24-05-2017

HARLINGEN - Boer Sijtsma en president-directeur Pier Eringa van ProRail hebben woensdagmiddag hun handtekening gezet onder een akkoord voor het opheffen van de particuliere overweg aan de Oude Trekweg en het aanleggen van een nieuwe weg in Harlingen.

Gelukt

De overweg kwam dit voorjaar in het nieuws vanwege een tweetal ongelukken, waarop partijen met elkaar constructief verder in gesprek zijn gegaan voor het nog sneller oplossen van deze situatie. Eringa: ‘Het is gelukt! Geweldig hoe we met deze boer samen konden werken, dank daarvoor. Wij gaan hier een overweg opruimen en dat doen we graag, want daarmee is de veiligheid zeer gediend.’ 

 

Waar een wil is…

De overweg wordt opgeheven zodra de alternatieve ontsluitingsweg gereed is. Dat zal naar verwachting nog deze zomer zijn. Het bereikte akkoord betekent dat partijen het eens zijn over de kosten. ProRail betaalt de aanleg van de weg en een noodzakelijke brug. De grondeigenaar zal de aannemer en de aanleg aansturen. Verder zal de grondeigenaar de weg in beheer nemen. Alle betrokken partijen zijn blij dat dit akkoord zo snel is bereikt en dat er een veilige situatie rond de boerderij en het spoor gecreëerd kan worden. Hier blijkt wel, met een variant op het bekende spreekwoord: waar een wil is is geen overweg.

 

Vertrouwen

Een klein begin van de weg is alvast gerealiseerd in de winterse periode toen de koeien nog op stal stonden. Nu dat alvast klaar is kan de boer ondanks de bouw zijn bedrijfsvoering normaal blijven uitvoeren en wordt het vee – dat nu wel buiten bivakkeert – niet gehinderd door de werkzaamheden. Het is een illustratie van hoe deze grondeigenaar en ProRail met vertrouwen onderling afspraken en regelingen konden treffen.

 

Feiten

  • De overweg die opgeheven wordt ligt aan De Oude Trekweg in Harlingen en geeft toegang tot het erf van een boerderij en is beveiligd met lampen, andreaskruisen en waarschuwingshekken, maar niet met bomen en/of bellen. Type: WILO (Waarschuwingsinstallatie Landelijke Overweg). 
  • Het betreft een particuliere overweg. De enkel sporige baan loopt van Harlingen naar Leeuwarden. Arriva is de vervoerder op deze regionale lijn.
  • 9 februari 2017 aanrijding met licht gewonde en ernstige blikschade
  • 27 maart 2017 aanrijding met dodelijke afloop (vader en zoon)
  • 24 mei 2017 akkoord bereikt voor opheffen van de overweg en aanleg nieuwe weg
  • Ontsluitingsweg in totaal ong. 1000 meter / 3 meter breed en een pad naar een nabij gelegen boerderij voor fietsers. De ontsluitingsweg zal niet openbaar worden.

 

Overwegen

Pier Eringa: het is de missie van ProRail het aantal overwegen terug te dringen, te beginnen met de meest onveilige, maar het liefst willen we helemaal geen overwegen meer. De veiligste overweg is namelijk een opgeheven overweg. Onbewaakte overwegen zijn niet meer van deze tijd, die zijn als eerste aan de beurt. Een overweg opheffen of beter beveiligen is niet eenvoudig en kan ProRail nooit eenzijdig besluiten. Medewerking van partijen is hierin cruciaal.

 

Algemeen

Meer nieuws

Grensweg / Kanaalweg afgesloten ter hoogte van het nieuwe viaduct

24-05-2017

HARLINGEN – Het Grensweg viaduct is bijna klaar!

Praat u ook mee over een energieneutraal Fryslân

24-05-2017

HARLINGEN - De provincie Fryslân wordt in 2050 energieneutraal.

Harlingen werkt mee aan ontwikkeling werkwijze “Blij-f Wonen”

24-05-2017

HARLINGEN - De gemeente Harlingen doet mee aan de ontwikkeling van de nieuwe werkwijze “Blij-f Wonen”.

Reacties

Karsten Wonen Karsten Wonen Harlinger Poffertjeskraam Harlinger Poffertjeskraam Anna Casparii Hotel Café Restaurant Anna Casparii Hotel Café Restaurant Faber Lederwaren en Bijouterieën Faber Lederwaren en Bijouterieën Almamater Almamater Visie Events Visie Events Peter Kuiper, voor oog en oor Peter Kuiper, voor oog en oor HoMMM!nga's Fijne Winkeltje HoMMM!nga's Fijne Winkeltje Eetcafé De Lachende Koe Eetcafé De Lachende Koe Zensa Moda Zensa Moda Albert Heijn Harlingen Albert Heijn Harlingen IJssalon Min12 IJssalon Min12 Wereldwinkel Harlingen Wereldwinkel Harlingen Eetcafé Nooitgedagt Eetcafé Nooitgedagt Zeilcharter Boreas Zeilcharter Boreas BENG Evenementen BENG Evenementen VVV Harlingen VVV Harlingen Kamsma Schoenen Kamsma Schoenen Expert Hogerhuis Expert Hogerhuis De Lichtboei De Lichtboei Hubo-Faber Hubo-Faber Dio Jurien Dio Jurien Zwembad Het Derde Haad Zwembad Het Derde Haad Vogelaar Audio Vogelaar Audio Atelier de Groot Atelier de Groot Hotel Café Restaurant "Zeezicht" Hotel Café Restaurant "Zeezicht" Brasserie de Jasmijn Brasserie de Jasmijn Strandpaviljoen 't Zilt Strandpaviljoen 't Zilt Copini Opticiëns Copini Opticiëns Harry Greve Gitaar- en Basgitaarlessen Harry Greve Gitaar- en Basgitaarlessen Fotografie Dorus Fotografie Dorus Jumbo Olaf Hermus Jumbo Olaf Hermus Joachim de Ruijter Fotografie Joachim de Ruijter Fotografie Salon & Parfumerie Rona Salon & Parfumerie Rona Harry Greve LOUNGE Harry Greve LOUNGE Ons Food&Wine Ons Food&Wine
Plus Lunenborg Plus Lunenborg Ons Food&Wine Ons Food&Wine Eetcafé De Lachende Koe Eetcafé De Lachende Koe VVV Harlingen VVV Harlingen HoMMM!nga's Fijne Winkeltje HoMMM!nga's Fijne Winkeltje Zensa Moda Zensa Moda Hubo-Faber Hubo-Faber Wereldwinkel Harlingen Wereldwinkel Harlingen Jumbo Olaf Hermus Jumbo Olaf Hermus Salon & Parfumerie Rona Salon & Parfumerie Rona Zeilcharter Boreas Zeilcharter Boreas Kamsma Schoenen Kamsma Schoenen