Peter Kuiper, voor oog en oor

Peter Kuiper, voor oog en oor

Nieuwe bril, contactlenzen of hooroplossing? Bij Peter Kuiper, dé opticien en audicien bent u aan het juiste adres.
Lees verder...
Visser ATR

Visser ATR

U wilt toch ook de beste prijs voor uw oud ijzer en metalen? Bekijk onze prijzen!
Lees verder...
Een gezellig avondje uit!

Een gezellig avondje uit!

Koffie, Lunch, Borrel & Diner! Met de kinderen of met een groep, bij Eetcafé De Lachende Koe in Harlingen kan dat.
Lees verder...
Spaar sneller met de PLUS app

Spaar sneller met de PLUS app

Als je er nu gebruik van maakt ontvang je 10 extra zegels. Dat tikt aan!
Lees verder...
Alinex

Alinex

Regionaal uitzendbureau met verantwoordelijkheidsgevoel. Alinex is de regionale leverancier van flexibel personeel en 24/6 bereikbaar.
Lees verder...
Grijmans advocaten

Grijmans advocaten

Scheiden vanaf € 130,= all inn vraag naar de mogelijkheden. Locaties in Harlingen en Bolsward. Gratis inloopspreekuur!
Lees verder...
C.L. International: Goed op weg

C.L. International: Goed op weg

Het bergingsbedrijf voor Noord-West Friesland, Terschelling en Vlieland.
Lees verder...
Herbouw Willem Barentsz

Herbouw Willem Barentsz

Vanaf 10 november wegens winterstop gesloten. Groepen kunnen op verzoek een rondleiding boeken. Rond 1 april 2018 gaan we weer open.
Lees verder...
Dé Harlinger UITagenda!

Dé Harlinger UITagenda!

Plaats zelf je activiteiten op dé Harlinger UITagenda! Heb je nog geen account? Registreren is makkelijk en supersnel!
Lees verder...
Gemeente Harlingen

Gemeente Harlingen

Hier vindt u alle informatie over de verschillende producten en diensten van de gemeente Harlingen.
Lees verder...
Westcord Hotels

Westcord Hotels

Wil jij werken bij een van de WestCord Hotels op Vlieland, Terschelling of Ameland? Bekijk de actuele vacatures bij WestCord Hotels op de Wadden. Solliciteer direct!
Lees verder...

Akkoord over opheffen overweg Harlingen

24-05-2017

HARLINGEN - Boer Sijtsma en president-directeur Pier Eringa van ProRail hebben woensdagmiddag hun handtekening gezet onder een akkoord voor het opheffen van de particuliere overweg aan de Oude Trekweg en het aanleggen van een nieuwe weg in Harlingen.

Gelukt

De overweg kwam dit voorjaar in het nieuws vanwege een tweetal ongelukken, waarop partijen met elkaar constructief verder in gesprek zijn gegaan voor het nog sneller oplossen van deze situatie. Eringa: ‘Het is gelukt! Geweldig hoe we met deze boer samen konden werken, dank daarvoor. Wij gaan hier een overweg opruimen en dat doen we graag, want daarmee is de veiligheid zeer gediend.’ 

 

Waar een wil is…

De overweg wordt opgeheven zodra de alternatieve ontsluitingsweg gereed is. Dat zal naar verwachting nog deze zomer zijn. Het bereikte akkoord betekent dat partijen het eens zijn over de kosten. ProRail betaalt de aanleg van de weg en een noodzakelijke brug. De grondeigenaar zal de aannemer en de aanleg aansturen. Verder zal de grondeigenaar de weg in beheer nemen. Alle betrokken partijen zijn blij dat dit akkoord zo snel is bereikt en dat er een veilige situatie rond de boerderij en het spoor gecreëerd kan worden. Hier blijkt wel, met een variant op het bekende spreekwoord: waar een wil is is geen overweg.

 

Vertrouwen

Een klein begin van de weg is alvast gerealiseerd in de winterse periode toen de koeien nog op stal stonden. Nu dat alvast klaar is kan de boer ondanks de bouw zijn bedrijfsvoering normaal blijven uitvoeren en wordt het vee – dat nu wel buiten bivakkeert – niet gehinderd door de werkzaamheden. Het is een illustratie van hoe deze grondeigenaar en ProRail met vertrouwen onderling afspraken en regelingen konden treffen.

 

Feiten

  • De overweg die opgeheven wordt ligt aan De Oude Trekweg in Harlingen en geeft toegang tot het erf van een boerderij en is beveiligd met lampen, andreaskruisen en waarschuwingshekken, maar niet met bomen en/of bellen. Type: WILO (Waarschuwingsinstallatie Landelijke Overweg). 
  • Het betreft een particuliere overweg. De enkel sporige baan loopt van Harlingen naar Leeuwarden. Arriva is de vervoerder op deze regionale lijn.
  • 9 februari 2017 aanrijding met licht gewonde en ernstige blikschade
  • 27 maart 2017 aanrijding met dodelijke afloop (vader en zoon)
  • 24 mei 2017 akkoord bereikt voor opheffen van de overweg en aanleg nieuwe weg
  • Ontsluitingsweg in totaal ong. 1000 meter / 3 meter breed en een pad naar een nabij gelegen boerderij voor fietsers. De ontsluitingsweg zal niet openbaar worden.

 

Overwegen

Pier Eringa: het is de missie van ProRail het aantal overwegen terug te dringen, te beginnen met de meest onveilige, maar het liefst willen we helemaal geen overwegen meer. De veiligste overweg is namelijk een opgeheven overweg. Onbewaakte overwegen zijn niet meer van deze tijd, die zijn als eerste aan de beurt. Een overweg opheffen of beter beveiligen is niet eenvoudig en kan ProRail nooit eenzijdig besluiten. Medewerking van partijen is hierin cruciaal.

 

Algemeen

Meer nieuws

Grensweg / Kanaalweg afgesloten ter hoogte van het nieuwe viaduct

24-05-2017

HARLINGEN – Het Grensweg viaduct is bijna klaar!

Praat u ook mee over een energieneutraal Fryslân

24-05-2017

HARLINGEN - De provincie Fryslân wordt in 2050 energieneutraal.

Harlingen werkt mee aan ontwikkeling werkwijze “Blij-f Wonen”

24-05-2017

HARLINGEN - De gemeente Harlingen doet mee aan de ontwikkeling van de nieuwe werkwijze “Blij-f Wonen”.

Reacties

Faber Lederwaren en Bijouterieën Faber Lederwaren en Bijouterieën Zwembad Het Derde Haad Zwembad Het Derde Haad Plus Lunenborg Plus Lunenborg Kamsma Schoenen Kamsma Schoenen Harlinger Poffertjeskraam Harlinger Poffertjeskraam Eetcafé De Lachende Koe Eetcafé De Lachende Koe Wereldwinkel Harlingen Wereldwinkel Harlingen Almamater Almamater De Lichtboei De Lichtboei Expert Hogerhuis Expert Hogerhuis Dio Jurien Dio Jurien Haarmode Cats Haarmode Cats Visie Events Visie Events Eetcafé Nooitgedagt Eetcafé Nooitgedagt Fotografie Dorus Fotografie Dorus Hotel Café Restaurant "Zeezicht" Hotel Café Restaurant "Zeezicht" HoMMM!nga's Fijne Winkeltje HoMMM!nga's Fijne Winkeltje ForHim Menswear ForHim Menswear Karsten Wonen Karsten Wonen Anna Casparii Hotel Café Restaurant Anna Casparii Hotel Café Restaurant IJssalon Min12 IJssalon Min12 Albert Heijn Harlingen Albert Heijn Harlingen Harlinger Ondernemersvereniging (HOV) Harlinger Ondernemersvereniging (HOV) Hubo-Faber Hubo-Faber Hema Harlingen Hema Harlingen Jumbo Olaf Hermus Jumbo Olaf Hermus Joachim de Ruijter Fotografie Joachim de Ruijter Fotografie Harry Greve Gitaar- en Basgitaarlessen Harry Greve Gitaar- en Basgitaarlessen Strandpaviljoen 't Zilt Strandpaviljoen 't Zilt Copini Opticiëns Copini Opticiëns Ons Food&Wine Ons Food&Wine Atelier de Groot Atelier de Groot Peter Kuiper, voor oog en oor Peter Kuiper, voor oog en oor Salon & Parfumerie Rona Salon & Parfumerie Rona Zeilcharter Boreas Zeilcharter Boreas BENG Evenementen BENG Evenementen Zensa Moda Zensa Moda Brasserie de Jasmijn Brasserie de Jasmijn
Dio Jurien Dio Jurien VVV Harlingen VVV Harlingen Copini Opticiëns Copini Opticiëns Harlinger Ondernemersvereniging (HOV) Harlinger Ondernemersvereniging (HOV) Fotografie Dorus Fotografie Dorus IJssalon Min12 IJssalon Min12 Expert Hogerhuis Expert Hogerhuis Brasserie de Jasmijn Brasserie de Jasmijn Plus Lunenborg Plus Lunenborg Ons Food&Wine Ons Food&Wine Haarmode Cats Haarmode Cats ForHim Menswear ForHim Menswear