Peter Kuiper, voor oog en oor

Peter Kuiper, voor oog en oor

Nieuwe bril, contactlenzen of hooroplossing? Bij Peter Kuiper, dé opticien en audicien bent u aan het juiste adres.
Lees verder...
Visser ATR

Visser ATR

U wilt toch ook de beste prijs voor uw oud ijzer en metalen? Bekijk onze prijzen!
Lees verder...
Een gezellig avondje uit!

Een gezellig avondje uit!

Koffie, Lunch, Borrel & Diner! Met de kinderen of met een groep, bij Eetcafé De Lachende Koe in Harlingen kan dat.
Lees verder...
Spaar sneller met de PLUS app

Spaar sneller met de PLUS app

Als je er nu gebruik van maakt ontvang je 10 extra zegels. Dat tikt aan!
Lees verder...
Alinex

Alinex

Regionaal uitzendbureau met verantwoordelijkheidsgevoel. Alinex is de regionale leverancier van flexibel personeel en 24/6 bereikbaar.
Lees verder...
Grijmans advocaten

Grijmans advocaten

Scheiden vanaf € 130,= all inn vraag naar de mogelijkheden. Locaties in Harlingen en Bolsward. Gratis inloopspreekuur!
Lees verder...
C.L. International: Goed op weg

C.L. International: Goed op weg

Het bergingsbedrijf voor Noord-West Friesland, Terschelling en Vlieland.
Lees verder...
Herbouw Willem Barentsz

Herbouw Willem Barentsz

Vanaf 10 november wegens winterstop gesloten. Groepen kunnen op verzoek een rondleiding boeken. Rond 1 april 2018 gaan we weer open.
Lees verder...
Dé Harlinger UITagenda!

Dé Harlinger UITagenda!

Plaats zelf je activiteiten op dé Harlinger UITagenda! Heb je nog geen account? Registreren is makkelijk en supersnel!
Lees verder...
Gemeente Harlingen

Gemeente Harlingen

Hier vindt u alle informatie over de verschillende producten en diensten van de gemeente Harlingen.
Lees verder...
Westcord Hotels

Westcord Hotels

Wil jij werken bij een van de WestCord Hotels op Vlieland, Terschelling of Ameland? Bekijk de actuele vacatures bij WestCord Hotels op de Wadden. Solliciteer direct!
Lees verder...

Tentoonstelling ‘Vreemde streken: schilderijen van Henk Krist’

HARLINGEN - Museum het Hannemahuis in Harlingen presenteert van 14 november 2015 tot en met 10 januari 2016 onder de titel ‘Vreemde streken’ nieuw werk van Henk Krist.

Datum: 14 november 2015 t/m 10 januari 2016

Tijd: 13:30 - 17:00

Locatie: Museum het Hannemahuis, HARLINGEN

Kunst & Cultuur

Clowns, trommelaars, trompettisten, pianostemmers, sanatoriumpatiënten en circusfiguren bevolken de Fellini-achtige wereld van schilder-muzikant Henk Krist. Hun primitieve en bijna onhandig neergezette portretten laten de kijker vaak lachen. Zijn werk schommelt tussen meewarigheid en scherts.

 

Het werk van Henk Krist is niet zonder ironie, het heeft iets tragikomische, bijvoorbeeld daar waar het portret van een kleurige en vrolijke ogende accordeonist de titel ‘een fries speelt geen piano’ opgeplakt krijgt. Krist spot wat met grote thema’s, hij lacht om de ernst van de schilderkunst zelf.

 

De werken in de tentoonstelling ‘Vreemde streken’ in het Hannemahuis in Harlingen zijn voor een aanzienlijk deel de vrucht van de nieuwe wegen die Krist de laatste jaren bewandelt. Opvallend is het groot aantal landschappen in deze tentoonstelling alsof de stadsmens Krist – hij groeide op in Huizum in Leeuwarden – plattelander en buitenmens is geworden. Misschien hangt die nieuwe oriëntatie op het landschap samen met het feit dat hij sinds kort een atelier heeft in Middelstum, een dorpje aan het Boterdiep in Noord-Groningen. De tijd lijkt er stil gezet, de verwoesting van het landschap minder groot. Het is dat noordelijke landschap, inclusief dat van de kust en de zee, dat Krist op een even ruimtelijke als elementaire manier vorm geeft.

 

Het is de zee ook die de schilder in zekere zin terugbrengt naar hetgeen waarmee hij opgroeide: het water en de woonboot waarop hij in 1952 in Snakkerburen, een buurtschap aan de rand van Leeuwarden, werd geboren. Het schip is een herhaaldelijk voorkomend motief bij Krist. Het is niet alleen een symbool voor dat wat door de stroom wordt voortbewogen of tegengewerkt, maar ook een metafoor voor de overtocht. Kenmerkend is wat dat betreft het schilderij met een aan de schrijver Céline ontleende titel ‘Reis naar het einde van de nacht’. Het is een doek waarop een aantal roeiers als eenzame galeislaven door een onbestemde ruimte vaart, zich ondertussen in stilte de vraag stellend: Waartoe waren wij hier op aarde?

 

 

Openingstijden:
di t/m vr 11:00-17:00u.
za en zo 13:30-17:00u.

Contact

Tentoonstelling ‘Vreemde streken: schilderijen van Henk Krist’ De onzichtbaren, Henk Krist 2015, olieverf op doek, 30x60cm. Foto Joachim de Ruijter
Harlinger Ondernemersvereniging (HOV) Harlinger Ondernemersvereniging (HOV) Hotel Café Restaurant "Zeezicht" Hotel Café Restaurant "Zeezicht" Eetcafé De Lachende Koe Eetcafé De Lachende Koe Harlinger Poffertjeskraam Harlinger Poffertjeskraam IJssalon Min12 IJssalon Min12 VVV Harlingen VVV Harlingen Karsten Wonen Karsten Wonen Almamater Almamater Joachim de Ruijter Fotografie Joachim de Ruijter Fotografie Zeilcharter Boreas Zeilcharter Boreas Wereldwinkel Harlingen Wereldwinkel Harlingen BENG Evenementen BENG Evenementen Jumbo Olaf Hermus Jumbo Olaf Hermus Harry Greve Gitaar- en Basgitaarlessen Harry Greve Gitaar- en Basgitaarlessen Vogelaar Audio Vogelaar Audio Peter Kuiper, voor oog en oor Peter Kuiper, voor oog en oor Haarmode Cats Haarmode Cats Copini Opticiëns Copini Opticiëns Hema Harlingen Hema Harlingen Ons Food&Wine Ons Food&Wine Brasserie de Jasmijn Brasserie de Jasmijn Dio Jurien Dio Jurien Faber Lederwaren en Bijouterieën Faber Lederwaren en Bijouterieën Zwembad Het Derde Haad Zwembad Het Derde Haad Visie Events Visie Events Hubo-Faber Hubo-Faber Salon & Parfumerie Rona Salon & Parfumerie Rona Albert Heijn Harlingen Albert Heijn Harlingen Kamsma Schoenen Kamsma Schoenen Atelier de Groot Atelier de Groot Anna Casparii Hotel Café Restaurant Anna Casparii Hotel Café Restaurant Strandpaviljoen 't Zilt Strandpaviljoen 't Zilt Expert Hogerhuis Expert Hogerhuis Fotografie Dorus Fotografie Dorus HoMMM!nga's Fijne Winkeltje HoMMM!nga's Fijne Winkeltje Plus Lunenborg Plus Lunenborg Eetcafé Nooitgedagt Eetcafé Nooitgedagt ForHim Menswear ForHim Menswear
IJssalon Min12 IJssalon Min12 Karsten Wonen Karsten Wonen Hema Harlingen Hema Harlingen Peter Kuiper, voor oog en oor Peter Kuiper, voor oog en oor Haarmode Cats Haarmode Cats Zwembad Het Derde Haad Zwembad Het Derde Haad Atelier de Groot Atelier de Groot Almamater Almamater Strandpaviljoen 't Zilt Strandpaviljoen 't Zilt Eetcafé De Lachende Koe Eetcafé De Lachende Koe Vogelaar Audio Vogelaar Audio Anna Casparii Hotel Café Restaurant Anna Casparii Hotel Café Restaurant