CDA Harlingen

CDA Harlingen

Het CDA staat voor een toekomst met zingeving en perspectief. Een sterk netwerk met ervaren bestuurders en betrokken politici!
Lees verder...
HOOP

HOOP

Harlinger Onafhankelijke Ouderen Partij - Voor Harlingen is er niet alleen HOOP, maar ook zekerheid voor een mooie toekomst!
Lees verder...
Peter Kuiper, voor oog en oor

Peter Kuiper, voor oog en oor

Nieuwe bril, contactlenzen of hooroplossing? Bij Peter Kuiper, dé opticien en audicien bent u aan het juiste adres.
Lees verder...
Een gezellig avondje uit!

Een gezellig avondje uit!

Koffie, Lunch, Borrel & Diner! Met de kinderen of met een groep, bij Eetcafé De Lachende Koe in Harlingen kan dat.
Lees verder...
Spaar ze alle 24!

Spaar ze alle 24!

Bij PLUS LUNENBORG spaar je nu voor 24 verschillende Mario Kart Koins. Alle favoriete karakters zijn te verzamelen: Mario, Princess Peach, Luigi en nog veel meer!
Lees verder...
ChristenUnie Harlingen

ChristenUnie Harlingen

'Zet je in voor de bloei van de stad waarin je woont, want de bloei van de stad is ook jullie bloei'
Lees verder...
Harlinger Belang

Harlinger Belang

Stem 21 maart lokaal, sociaal en vertrouwd: stem op Harlinger Belang!
Lees verder...
C.L. International: Goed op weg

C.L. International: Goed op weg

Het bergingsbedrijf voor Noord-West Friesland, Terschelling en Vlieland.
Lees verder...
PvdA Harlingen

PvdA Harlingen

Samen voor een sterke & sociale gemeente. Stem 21 maart PvdA Harlingen!
Lees verder...
VVD Harlingen

VVD Harlingen

Verantwoord, voortvarend, doelgericht. NU is de tijd voor VVD Harlingen!
Lees verder...
Westcord Hotels

Westcord Hotels

Wil jij werken bij een van de WestCord Hotels op Vlieland, Terschelling of Ameland? Bekijk de vacatures en solliciteer direct!
Lees verder...
Gemeente Harlingen

Gemeente Harlingen

Hier vindt u alle informatie over de producten en diensten van de gemeente Harlingen.
Lees verder...
Alinex

Alinex

Regionaal uitzendbureau met verantwoordelijkheidsgevoel. Alinex is de regionale leverancier van flexibel personeel en 24/6 bereikbaar.
Lees verder...

Molens, mensen en bedrijven: overzicht van vijf eeuwen Harlinger bedrijfsmolens op windkracht

HARLINGEN - Lezing door Dick Bunskoeke, donderdag 17 november 2016, Hannemahuis Harlingen, aanvang 20.00 uur.

Datum: 17 november 2016

Tijd: 20:00 - 22:30

Locatie: Gehoorzaal Hannemahuis, zijingang Sint Christoffelsteeg, HARLINGEN

Kunst & Cultuur

Dick Bunskoeke geeft donderdagavond 17 november 2016 een lezing in het Hannemahuis over vijf eeuwen Harlinger bedrijfsmolens. Bunskoeke (1960) studeerde geschiedenis aan de Rijksuniversiteit Groningen en is werkzaam als provinciaal archivaris in Groningen en Drenthe. Hij houdt zich al jaren bezig met een onderzoek naar de Harlinger molens. In zijn middelbare schooltijd begon hij met het verzamelen en publiceren van gegevens over molens. Sinds 1995 is hij bestuurslid van de Stichting Molendocumentatie te Amsterdam, die de collecties van de vereniging De Hollandsche Molen beheert. Door zijn onvermoeibare speurtocht in allerlei archieven heeft hij veel nog niet bekende gegevens boven water gehaald over de Harlinger molens, de mensen die er werkzaam waren en het Harlinger molenbedrijf.

 

Vijf eeuwen Harlinger bedrijfsmolens

In en om Harlingen stonden van de 16de eeuw tot in de 20ste eeuw allerlei soorten windmolens. De watermolens zorgden ervoor dat het water op peil bleef. In de houtzaagmolens werd het hout afkomstig uit de Scandinavische landen en de Baltica gezaagd. De korenmolens maalden het graan tot meel. De pelmolens ontdeden gerst of rijst van het dunne bastje om de korrel. De oliemolens persten de olie uit koolzaad, lijnzaad en raapzaad. De laatste was korenmolen De Bazuin, die in februari 1944 op last van de Duitse bezetter werd afgebroken.

 

Primeur boek

Dick Bunskoeke presenteert tijdens de lezing in het Hannemahuis zijn boek ‘Molens, mensen, bedrijven. Overzicht van vijf eeuwen Harlinger bedrijfsmolens op windkracht’ (235 pagina’s, 125 afbeeldingen) over de voormalige industriemolens in en rond Harlingen. Een kwart eeuw nadat Tj. Severein zijn boek ‘Molens in en om Harlingen, een rijke historie’ publiceerde, komt Bunskoeke nu met een vernieuwd overzicht van de Harlinger molenrijkdom, die zeker voor Friese begrippen redelijk uniek was. De gekozen presentatievorm maakt dat het boek geschikt is als naslagwerk voor molenliefhebbers, genealogen en iedereen die in de geschiedenis van Harlingen geïnteresseerd is. In het boek komen 35 verdwenen molenplaatsen voor, 897 persoonsnamen, 1052 bronverwijzingen, 7 bijlagen en een index op persoons- en plaatsnamen. De prijs van het boek is € 25 (excl verzendkosten) en is te bestellen via dick@bunskoeke.nl

 

Plaats: Gehoorzaal Hannemahuis, zijingang Sint Christoffelsteeg.

Aanvang: 20.00 uur.

Toegang: € 5 incl koffie/thee.

Aanmelden: tel 0517-413658, museum@harlingen.nl

Contact

Molens, mensen en bedrijven: overzicht van vijf eeuwen Harlinger bedrijfsmolens op windkracht Molens bij Harlingen, vóór 1918. Geheel links het tichelwerk van de Koninklijke Tegel- en Aardewerkfabriek J. van Hulst. Op de voorgrond houtzaagmolen Het Fortuin (gebouwd vóór 1889, gesloopt 1927-1928) aan de Westerzeedijk. Achter het tichelwerk de wieken van cementmolen De Standvastigheid (gebouwd 1779, gesloopt 1934) aan de Bolswardervaart en rechts op de achtergrond aan de oostzijde van de Bolswardervaart de zaagmolens De Arend (gebouwd 1779, gesloopt 1938) en De Vrede (gebouwd 1818, gesloopt 1918).
BENG Evenementen BENG Evenementen Joachim de Ruijter Fotografie Joachim de Ruijter Fotografie VVV Harlingen VVV Harlingen Hema Harlingen Hema Harlingen Kamsma Schoenen Kamsma Schoenen Eetcafé Nooitgedagt Eetcafé Nooitgedagt Dio Jurien Dio Jurien Plus Lunenborg Plus Lunenborg Vogelaar Audio Vogelaar Audio Almamater Almamater Eetcafé De Lachende Koe Eetcafé De Lachende Koe Harry Greve Gitaar- en Basgitaarlessen Harry Greve Gitaar- en Basgitaarlessen Visie Events Visie Events Peter Kuiper, voor oog en oor Peter Kuiper, voor oog en oor HoMMM!nga's Fijne Winkeltje HoMMM!nga's Fijne Winkeltje De Lichtboei De Lichtboei Brasserie de Jasmijn Brasserie de Jasmijn ForHim Menswear ForHim Menswear Wereldwinkel Harlingen Wereldwinkel Harlingen Zwembad Het Derde Haad Zwembad Het Derde Haad Hubo-Faber Hubo-Faber Salon & Parfumerie Rona Salon & Parfumerie Rona Jumbo Olaf Hermus Jumbo Olaf Hermus Anna Casparii Hotel Café Restaurant Anna Casparii Hotel Café Restaurant Hotel Café Restaurant "Zeezicht" Hotel Café Restaurant "Zeezicht" Ons Food&Wine Ons Food&Wine Copini Opticiëns Copini Opticiëns Albert Heijn Harlingen Albert Heijn Harlingen Faber Lederwaren en Bijouterieën Faber Lederwaren en Bijouterieën Zeilcharter Boreas Zeilcharter Boreas Strandpaviljoen 't Zilt Strandpaviljoen 't Zilt Harlinger Poffertjeskraam Harlinger Poffertjeskraam Haarmode Cats Haarmode Cats Zensa Moda Zensa Moda IJssalon Min12 IJssalon Min12 Atelier de Groot Atelier de Groot
Atelier de Groot Atelier de Groot Eetcafé De Lachende Koe Eetcafé De Lachende Koe Zensa Moda Zensa Moda Wereldwinkel Harlingen Wereldwinkel Harlingen De Lichtboei De Lichtboei Vogelaar Audio Vogelaar Audio IJssalon Min12 IJssalon Min12 Faber Lederwaren en Bijouterieën Faber Lederwaren en Bijouterieën Peter Kuiper, voor oog en oor Peter Kuiper, voor oog en oor Zeilcharter Boreas Zeilcharter Boreas Zwembad Het Derde Haad Zwembad Het Derde Haad Copini Opticiëns Copini Opticiëns