Peter Kuiper, voor oog en oor

Peter Kuiper, voor oog en oor

Nieuwe bril, contactlenzen of hooroplossing? Bij Peter Kuiper, dé opticien en audicien bent u aan het juiste adres.
Lees verder...
Visser ATR

Visser ATR

U wilt toch ook de beste prijs voor uw oud ijzer en metalen? Bekijk onze prijzen!
Lees verder...
Een gezellig avondje uit!

Een gezellig avondje uit!

Koffie, Lunch, Borrel & Diner! Met de kinderen of met een groep, bij Eetcafé De Lachende Koe in Harlingen kan dat.
Lees verder...
Spaar sneller met de PLUS app

Spaar sneller met de PLUS app

Als je er nu gebruik van maakt ontvang je 10 extra zegels. Dat tikt aan!
Lees verder...
Alinex

Alinex

Regionaal uitzendbureau met verantwoordelijkheidsgevoel. Alinex is de regionale leverancier van flexibel personeel en 24/6 bereikbaar.
Lees verder...
Grijmans advocaten

Grijmans advocaten

Scheiden vanaf € 130,= all inn vraag naar de mogelijkheden. Locaties in Harlingen en Bolsward. Gratis inloopspreekuur!
Lees verder...
C.L. International: Goed op weg

C.L. International: Goed op weg

Het bergingsbedrijf voor Noord-West Friesland, Terschelling en Vlieland.
Lees verder...
Herbouw Willem Barentsz

Herbouw Willem Barentsz

Vanaf 10 november wegens winterstop gesloten. Groepen kunnen op verzoek een rondleiding boeken. Rond 1 april 2018 gaan we weer open.
Lees verder...
Dé Harlinger UITagenda!

Dé Harlinger UITagenda!

Plaats zelf je activiteiten op dé Harlinger UITagenda! Heb je nog geen account? Registreren is makkelijk en supersnel!
Lees verder...
Gemeente Harlingen

Gemeente Harlingen

Hier vindt u alle informatie over de verschillende producten en diensten van de gemeente Harlingen.
Lees verder...
Westcord Hotels

Westcord Hotels

Wil jij werken bij een van de WestCord Hotels op Vlieland, Terschelling of Ameland? Bekijk de actuele vacatures bij WestCord Hotels op de Wadden. Solliciteer direct!
Lees verder...

Molens, mensen en bedrijven: overzicht van vijf eeuwen Harlinger bedrijfsmolens op windkracht

HARLINGEN - Lezing door Dick Bunskoeke, donderdag 17 november 2016, Hannemahuis Harlingen, aanvang 20.00 uur.

Datum: 17 november 2016

Tijd: 20:00 - 22:30

Locatie: Gehoorzaal Hannemahuis, zijingang Sint Christoffelsteeg, HARLINGEN

Kunst & Cultuur

Dick Bunskoeke geeft donderdagavond 17 november 2016 een lezing in het Hannemahuis over vijf eeuwen Harlinger bedrijfsmolens. Bunskoeke (1960) studeerde geschiedenis aan de Rijksuniversiteit Groningen en is werkzaam als provinciaal archivaris in Groningen en Drenthe. Hij houdt zich al jaren bezig met een onderzoek naar de Harlinger molens. In zijn middelbare schooltijd begon hij met het verzamelen en publiceren van gegevens over molens. Sinds 1995 is hij bestuurslid van de Stichting Molendocumentatie te Amsterdam, die de collecties van de vereniging De Hollandsche Molen beheert. Door zijn onvermoeibare speurtocht in allerlei archieven heeft hij veel nog niet bekende gegevens boven water gehaald over de Harlinger molens, de mensen die er werkzaam waren en het Harlinger molenbedrijf.

 

Vijf eeuwen Harlinger bedrijfsmolens

In en om Harlingen stonden van de 16de eeuw tot in de 20ste eeuw allerlei soorten windmolens. De watermolens zorgden ervoor dat het water op peil bleef. In de houtzaagmolens werd het hout afkomstig uit de Scandinavische landen en de Baltica gezaagd. De korenmolens maalden het graan tot meel. De pelmolens ontdeden gerst of rijst van het dunne bastje om de korrel. De oliemolens persten de olie uit koolzaad, lijnzaad en raapzaad. De laatste was korenmolen De Bazuin, die in februari 1944 op last van de Duitse bezetter werd afgebroken.

 

Primeur boek

Dick Bunskoeke presenteert tijdens de lezing in het Hannemahuis zijn boek ‘Molens, mensen, bedrijven. Overzicht van vijf eeuwen Harlinger bedrijfsmolens op windkracht’ (235 pagina’s, 125 afbeeldingen) over de voormalige industriemolens in en rond Harlingen. Een kwart eeuw nadat Tj. Severein zijn boek ‘Molens in en om Harlingen, een rijke historie’ publiceerde, komt Bunskoeke nu met een vernieuwd overzicht van de Harlinger molenrijkdom, die zeker voor Friese begrippen redelijk uniek was. De gekozen presentatievorm maakt dat het boek geschikt is als naslagwerk voor molenliefhebbers, genealogen en iedereen die in de geschiedenis van Harlingen geïnteresseerd is. In het boek komen 35 verdwenen molenplaatsen voor, 897 persoonsnamen, 1052 bronverwijzingen, 7 bijlagen en een index op persoons- en plaatsnamen. De prijs van het boek is € 25 (excl verzendkosten) en is te bestellen via dick@bunskoeke.nl

 

Plaats: Gehoorzaal Hannemahuis, zijingang Sint Christoffelsteeg.

Aanvang: 20.00 uur.

Toegang: € 5 incl koffie/thee.

Aanmelden: tel 0517-413658, museum@harlingen.nl

Contact

Molens, mensen en bedrijven: overzicht van vijf eeuwen Harlinger bedrijfsmolens op windkracht Molens bij Harlingen, vóór 1918. Geheel links het tichelwerk van de Koninklijke Tegel- en Aardewerkfabriek J. van Hulst. Op de voorgrond houtzaagmolen Het Fortuin (gebouwd vóór 1889, gesloopt 1927-1928) aan de Westerzeedijk. Achter het tichelwerk de wieken van cementmolen De Standvastigheid (gebouwd 1779, gesloopt 1934) aan de Bolswardervaart en rechts op de achtergrond aan de oostzijde van de Bolswardervaart de zaagmolens De Arend (gebouwd 1779, gesloopt 1938) en De Vrede (gebouwd 1818, gesloopt 1918).
Fotografie Dorus Fotografie Dorus Plus Lunenborg Plus Lunenborg Albert Heijn Harlingen Albert Heijn Harlingen Hema Harlingen Hema Harlingen Brasserie de Jasmijn Brasserie de Jasmijn Haarmode Cats Haarmode Cats Eetcafé De Lachende Koe Eetcafé De Lachende Koe Peter Kuiper, voor oog en oor Peter Kuiper, voor oog en oor Jumbo Olaf Hermus Jumbo Olaf Hermus Eetcafé Nooitgedagt Eetcafé Nooitgedagt HoMMM!nga's Fijne Winkeltje HoMMM!nga's Fijne Winkeltje Copini Opticiëns Copini Opticiëns Zeilcharter Boreas Zeilcharter Boreas Kamsma Schoenen Kamsma Schoenen Zwembad Het Derde Haad Zwembad Het Derde Haad Atelier de Groot Atelier de Groot Joachim de Ruijter Fotografie Joachim de Ruijter Fotografie Expert Hogerhuis Expert Hogerhuis Faber Lederwaren en Bijouterieën Faber Lederwaren en Bijouterieën IJssalon Min12 IJssalon Min12 Ons Food&Wine Ons Food&Wine Harlinger Poffertjeskraam Harlinger Poffertjeskraam Karsten Wonen Karsten Wonen Vogelaar Audio Vogelaar Audio Almamater Almamater Hotel Café Restaurant "Zeezicht" Hotel Café Restaurant "Zeezicht" Harlinger Ondernemersvereniging (HOV) Harlinger Ondernemersvereniging (HOV) Visie Events Visie Events Wereldwinkel Harlingen Wereldwinkel Harlingen Salon & Parfumerie Rona Salon & Parfumerie Rona BENG Evenementen BENG Evenementen Zensa Moda Zensa Moda De Lichtboei De Lichtboei VVV Harlingen VVV Harlingen Anna Casparii Hotel Café Restaurant Anna Casparii Hotel Café Restaurant ForHim Menswear ForHim Menswear Strandpaviljoen 't Zilt Strandpaviljoen 't Zilt Dio Jurien Dio Jurien
IJssalon Min12 IJssalon Min12 Joachim de Ruijter Fotografie Joachim de Ruijter Fotografie Peter Kuiper, voor oog en oor Peter Kuiper, voor oog en oor Fotografie Dorus Fotografie Dorus Hotel Café Restaurant "Zeezicht" Hotel Café Restaurant "Zeezicht" Albert Heijn Harlingen Albert Heijn Harlingen Ons Food&Wine Ons Food&Wine Eetcafé Nooitgedagt Eetcafé Nooitgedagt VVV Harlingen VVV Harlingen Zeilcharter Boreas Zeilcharter Boreas Haarmode Cats Haarmode Cats Salon & Parfumerie Rona Salon & Parfumerie Rona