Samen de N31 op!

Samen de N31 op!

Samen 1 WKND: vrijdag 5, zaterdag 6 en zondag 7 oktober!
Lees verder...
Peter Kuiper, voor oog en oor

Peter Kuiper, voor oog en oor

Nieuwe bril, contactlenzen of hooroplossing? Bij Peter Kuiper, dé opticien en audicien bent u aan het juiste adres.
Lees verder...
Visser ATR

Visser ATR

U wilt toch ook de beste prijs voor uw oud ijzer en metalen? Bekijk onze prijzen!
Lees verder...
Een gezellig avondje uit!

Een gezellig avondje uit!

Koffie, Lunch, Borrel & Diner! Met de kinderen of met een groep, bij Eetcafé De Lachende Koe in Harlingen kan dat.
Lees verder...
Eurootje!

Eurootje!

Bij Plus Lunenborg: meer dan 100 aanbiedingen voor maar 1 Eurootje!
Lees verder...
Alinex

Alinex

Regionaal uitzendbureau met verantwoordelijkheidsgevoel. Alinex is de regionale leverancier van flexibel personeel en 24/6 bereikbaar.
Lees verder...
Grijmans advocaten

Grijmans advocaten

Scheiden vanaf € 130,= all inn vraag naar de mogelijkheden. Locaties in Harlingen en Bolsward. Gratis inloopspreekuur!
Lees verder...
C.L. International: Goed op weg

C.L. International: Goed op weg

Het bergingsbedrijf voor Noord-West Friesland, Terschelling en Vlieland.
Lees verder...
Dé Harlinger UITagenda!

Dé Harlinger UITagenda!

Plaats zelf je activiteiten op dé Harlinger UITagenda! Heb je nog geen account? Registreren is makkelijk en supersnel!
Lees verder...
Gemeente Harlingen

Gemeente Harlingen

Hier vindt u alle informatie over de verschillende producten en diensten van de gemeente Harlingen.
Lees verder...
Herbouw Willem Barentsz

Herbouw Willem Barentsz

Vanaf 1 april 2017 gaat de bouw weer los en zijn we open voor publiek. Kom kijken en klim aan boord. Tot dan!
Lees verder...
Westcord Hotels

Westcord Hotels

Wil jij werken bij een van de WestCord Hotels op Vlieland, Terschelling of Ameland? Bekijk de actuele vacatures bij WestCord Hotels op de Wadden. Solliciteer direct!
Lees verder...

Molens, mensen en bedrijven: overzicht van vijf eeuwen Harlinger bedrijfsmolens op windkracht

HARLINGEN - Lezing door Dick Bunskoeke, donderdag 17 november 2016, Hannemahuis Harlingen, aanvang 20.00 uur.

Datum: 17 november 2016

Tijd: 20:00 - 22:30

Locatie: Gehoorzaal Hannemahuis, zijingang Sint Christoffelsteeg, HARLINGEN

Kunst & Cultuur

Dick Bunskoeke geeft donderdagavond 17 november 2016 een lezing in het Hannemahuis over vijf eeuwen Harlinger bedrijfsmolens. Bunskoeke (1960) studeerde geschiedenis aan de Rijksuniversiteit Groningen en is werkzaam als provinciaal archivaris in Groningen en Drenthe. Hij houdt zich al jaren bezig met een onderzoek naar de Harlinger molens. In zijn middelbare schooltijd begon hij met het verzamelen en publiceren van gegevens over molens. Sinds 1995 is hij bestuurslid van de Stichting Molendocumentatie te Amsterdam, die de collecties van de vereniging De Hollandsche Molen beheert. Door zijn onvermoeibare speurtocht in allerlei archieven heeft hij veel nog niet bekende gegevens boven water gehaald over de Harlinger molens, de mensen die er werkzaam waren en het Harlinger molenbedrijf.

 

Vijf eeuwen Harlinger bedrijfsmolens

In en om Harlingen stonden van de 16de eeuw tot in de 20ste eeuw allerlei soorten windmolens. De watermolens zorgden ervoor dat het water op peil bleef. In de houtzaagmolens werd het hout afkomstig uit de Scandinavische landen en de Baltica gezaagd. De korenmolens maalden het graan tot meel. De pelmolens ontdeden gerst of rijst van het dunne bastje om de korrel. De oliemolens persten de olie uit koolzaad, lijnzaad en raapzaad. De laatste was korenmolen De Bazuin, die in februari 1944 op last van de Duitse bezetter werd afgebroken.

 

Primeur boek

Dick Bunskoeke presenteert tijdens de lezing in het Hannemahuis zijn boek ‘Molens, mensen, bedrijven. Overzicht van vijf eeuwen Harlinger bedrijfsmolens op windkracht’ (235 pagina’s, 125 afbeeldingen) over de voormalige industriemolens in en rond Harlingen. Een kwart eeuw nadat Tj. Severein zijn boek ‘Molens in en om Harlingen, een rijke historie’ publiceerde, komt Bunskoeke nu met een vernieuwd overzicht van de Harlinger molenrijkdom, die zeker voor Friese begrippen redelijk uniek was. De gekozen presentatievorm maakt dat het boek geschikt is als naslagwerk voor molenliefhebbers, genealogen en iedereen die in de geschiedenis van Harlingen geïnteresseerd is. In het boek komen 35 verdwenen molenplaatsen voor, 897 persoonsnamen, 1052 bronverwijzingen, 7 bijlagen en een index op persoons- en plaatsnamen. De prijs van het boek is € 25 (excl verzendkosten) en is te bestellen via dick@bunskoeke.nl

 

Plaats: Gehoorzaal Hannemahuis, zijingang Sint Christoffelsteeg.

Aanvang: 20.00 uur.

Toegang: € 5 incl koffie/thee.

Aanmelden: tel 0517-413658, museum@harlingen.nl

Contact

Molens, mensen en bedrijven: overzicht van vijf eeuwen Harlinger bedrijfsmolens op windkracht Molens bij Harlingen, vóór 1918. Geheel links het tichelwerk van de Koninklijke Tegel- en Aardewerkfabriek J. van Hulst. Op de voorgrond houtzaagmolen Het Fortuin (gebouwd vóór 1889, gesloopt 1927-1928) aan de Westerzeedijk. Achter het tichelwerk de wieken van cementmolen De Standvastigheid (gebouwd 1779, gesloopt 1934) aan de Bolswardervaart en rechts op de achtergrond aan de oostzijde van de Bolswardervaart de zaagmolens De Arend (gebouwd 1779, gesloopt 1938) en De Vrede (gebouwd 1818, gesloopt 1918).
Hotel Café Restaurant "Zeezicht" Hotel Café Restaurant "Zeezicht" Expert Hogerhuis Expert Hogerhuis Brasserie de Jasmijn Brasserie de Jasmijn IJssalon Min12 IJssalon Min12 De Jager Accountancy B.V. De Jager Accountancy B.V. Eetcafé De Lachende Koe Eetcafé De Lachende Koe Haarmode Cats Haarmode Cats Plus Lunenborg Plus Lunenborg Harlinger Ondernemersvereniging (HOV) Harlinger Ondernemersvereniging (HOV) Peter Kuiper, voor oog en oor Peter Kuiper, voor oog en oor ForHim Menswear ForHim Menswear Anna Casparii Hotel Café Restaurant Anna Casparii Hotel Café Restaurant Harry Greve Gitaar- en Basgitaarlessen Harry Greve Gitaar- en Basgitaarlessen Zeilcharter Boreas Zeilcharter Boreas Zensa Moda Zensa Moda Visie Events Visie Events Hema Harlingen Hema Harlingen Harlinger Poffertjeskraam Harlinger Poffertjeskraam Dio Jurien Dio Jurien Kamsma Schoenen Kamsma Schoenen Karsten Wonen Karsten Wonen HoMMM!nga's Fijne Winkeltje HoMMM!nga's Fijne Winkeltje De Lichtboei De Lichtboei Vogelaar Audio Vogelaar Audio Joachim de Ruijter Fotografie Joachim de Ruijter Fotografie Eetcafé Nooitgedagt Eetcafé Nooitgedagt BENG Evenementen BENG Evenementen Ons Food&Wine Ons Food&Wine Wereldwinkel Harlingen Wereldwinkel Harlingen Faber Lederwaren en Bijouterieën Faber Lederwaren en Bijouterieën Fotografie Dorus Fotografie Dorus VVV Harlingen VVV Harlingen Atelier de Groot Atelier de Groot Jumbo Olaf Hermus Jumbo Olaf Hermus Almamater Almamater Copini Opticiëns Copini Opticiëns Hubo-Faber Hubo-Faber Albert Heijn Harlingen Albert Heijn Harlingen
Atelier de Groot Atelier de Groot VVV Harlingen VVV Harlingen Peter Kuiper, voor oog en oor Peter Kuiper, voor oog en oor Expert Hogerhuis Expert Hogerhuis IJssalon Min12 IJssalon Min12 Zensa Moda Zensa Moda Haarmode Cats Haarmode Cats BENG Evenementen BENG Evenementen Wereldwinkel Harlingen Wereldwinkel Harlingen Vogelaar Audio Vogelaar Audio Kamsma Schoenen Kamsma Schoenen Hotel Café Restaurant "Zeezicht" Hotel Café Restaurant "Zeezicht"