Peter Kuiper, voor oog en oor

Peter Kuiper, voor oog en oor

Nieuwe bril, contactlenzen of hooroplossing? Bij Peter Kuiper, dé opticien en audicien bent u aan het juiste adres.
Lees verder...
Een gezellig avondje uit!

Een gezellig avondje uit!

Koffie, Lunch, Borrel & Diner! Met de kinderen of met een groep, bij Eetcafé De Lachende Koe in Harlingen kan dat.
Lees verder...
Rondvlucht boven Harlingen

Rondvlucht boven Harlingen

Spaar nu vliegensvlug voor hoge korting bij PLUS Lunenborg! U kunt de spaarkaart afhalen in de winkel.
Lees verder...
C.L. International: Goed op weg

C.L. International: Goed op weg

Het bergingsbedrijf voor Noord-West Friesland, Terschelling en Vlieland.
Lees verder...
Herbouw Willem Barentsz

Herbouw Willem Barentsz

Kom kijken en klim aan boord! Vanaf 31 maart 2018 weer open voor publiek, tot dan!
Lees verder...
Dé Harlinger UITagenda!

Dé Harlinger UITagenda!

Plaats zelf je activiteiten op dé Harlinger UITagenda! Heb je nog geen account? Registreren is makkelijk en supersnel!
Lees verder...
Westcord Hotels

Westcord Hotels

Wil jij werken bij een van de WestCord Hotels op Vlieland, Terschelling of Ameland? Bekijk de vacatures en solliciteer direct!
Lees verder...
Gemeente Harlingen

Gemeente Harlingen

Hier vindt u alle informatie over de producten en diensten van de gemeente Harlingen.
Lees verder...
Alinex

Alinex

Regionaal uitzendbureau met verantwoordelijkheidsgevoel. Alinex is de regionale leverancier van flexibel personeel en 24/6 bereikbaar.
Lees verder...

6 november Fibula knutselmiddag

WIJNALDUM - Zondagmiddag 6 november is er in dorpshuis de Bijekoer in Wijnaldum een Fibula-knutselmiddag.

Datum: 6 november 2016

Tijd: 13:00 - 16:00

Locatie: De Bijekoer, WIJNALDUM

Algemeen Kunst & Cultuur

Dit is van 13.00 uur tot ongeveer 16.00 uur. Fibula is een ander woord voor mantelspeld, en deze werd gebruikt om je mantel (jas) dicht te kunnen spelden. De mantelspeld van Wijnaldum is heel oud en heel bijzonder. Het is een koninklijk sieraad, gemaakt van goud en zilver en zijn er allemaal edelstenen in verwerkt. Er zijn prachtige figuren in te zien.

Hoe de prachtige Fibula in Wijnaldum in de grond is terechtgekomen is nog altijd een raadsel. Ook weet men nog steeds niet van wie die mooie koningsfibula is geweest. Waarschijnlijk van een belangrijke vrouw, het is een vrouwensieraad.

 

Wel weten we hoe de Fibula uit de grond is gekomen. In 1953 moest een boerenknecht van zijn baas een greppel graven om overtollig regenwater af te kunnen voeren. Hij vond toen een groot stuk van de Fibula. Eerst had men niet door hoe bijzonder de Fibula was. Hij lag bij de boer in de schuur. Later hebben ze hem schoongemaakt en vonden hem toch wel mooi. Hij kwam terecht op de vensterbank in de huiskamer. Een kennis van de boer, die wel eens op bezoek kwam, zag wel in dat die Fibula bijzonder was. Zo is hij uiteindelijk bij het Frysk Museum beland.

 

In de jaren 90 zijn archeologen gaan graven in de Tsjitsmaterp. Dit is de terp waar de Fibula is gevonden. Ze wilden graag weten of er nog meer zulke bijzondere dingen in de terp beland waren vroeger. Er zijn toen nog meer onderdelen van de Fibula teruggevonden. Maar het hele middenstuk ontbreekt nog. Tegenwoordig wordt er ook veel gezocht met metaaldetectors. Een paar jaar geleden is er nog een groot stuk van de kopplaat, het bovenste deel van de Fibula, teruggevonden.

 

Zondag 6 november gaan we zelf Fibula’s knutselen. Kom langs in het dorpshuis van Wijnaldum, wij zorgen voor knutselspullen, zodat jij de mooiste Fibula kan maken. Wie weet wordt die van jou nog mooier dan de echte.

 

Gratis toegang.

Dio Jurien Dio Jurien Ons Food&Wine Ons Food&Wine Wereldwinkel Harlingen Wereldwinkel Harlingen BENG Evenementen BENG Evenementen Peter Kuiper, voor oog en oor Peter Kuiper, voor oog en oor De Lichtboei De Lichtboei Strandpaviljoen 't Zilt Strandpaviljoen 't Zilt HoMMM!nga's Fijne Winkeltje HoMMM!nga's Fijne Winkeltje Hotel Café Restaurant "Zeezicht" Hotel Café Restaurant "Zeezicht" Anna Casparii Hotel Café Restaurant Anna Casparii Hotel Café Restaurant Visie Events Visie Events Almamater Almamater Hema Harlingen Hema Harlingen IJssalon Min12 IJssalon Min12 Plus Lunenborg Plus Lunenborg Copini Opticiëns Copini Opticiëns Albert Heijn Harlingen Albert Heijn Harlingen Fotografie Dorus Fotografie Dorus Vogelaar Audio Vogelaar Audio Haarmode Cats Haarmode Cats Salon & Parfumerie Rona Salon & Parfumerie Rona Harlinger Poffertjeskraam Harlinger Poffertjeskraam ForHim Menswear ForHim Menswear Harry Greve Gitaar- en Basgitaarlessen Harry Greve Gitaar- en Basgitaarlessen Harry Greve LOUNGE Harry Greve LOUNGE Zensa Moda Zensa Moda Expert Hogerhuis Expert Hogerhuis Eetcafé De Lachende Koe Eetcafé De Lachende Koe Kamsma Schoenen Kamsma Schoenen Hubo-Faber Hubo-Faber Joachim de Ruijter Fotografie Joachim de Ruijter Fotografie Atelier de Groot Atelier de Groot Eetcafé Nooitgedagt Eetcafé Nooitgedagt VVV Harlingen VVV Harlingen Faber Lederwaren en Bijouterieën Faber Lederwaren en Bijouterieën Karsten Wonen Karsten Wonen
Haarmode Cats Haarmode Cats Zeilcharter Boreas Zeilcharter Boreas Peter Kuiper, voor oog en oor Peter Kuiper, voor oog en oor Fotografie Dorus Fotografie Dorus Anna Casparii Hotel Café Restaurant Anna Casparii Hotel Café Restaurant Harlinger Poffertjeskraam Harlinger Poffertjeskraam Expert Hogerhuis Expert Hogerhuis Eetcafé Nooitgedagt Eetcafé Nooitgedagt De Lichtboei De Lichtboei Zensa Moda Zensa Moda Harry Greve Gitaar- en Basgitaarlessen Harry Greve Gitaar- en Basgitaarlessen IJssalon Min12 IJssalon Min12