CDA Harlingen

CDA Harlingen

Het CDA staat voor een toekomst met zingeving en perspectief. Een sterk netwerk met ervaren bestuurders en betrokken politici!
Lees verder...
HOOP

HOOP

Harlinger Onafhankelijke Ouderen Partij - Voor Harlingen is er niet alleen HOOP, maar ook zekerheid voor een mooie toekomst!
Lees verder...
Peter Kuiper, voor oog en oor

Peter Kuiper, voor oog en oor

Nieuwe bril, contactlenzen of hooroplossing? Bij Peter Kuiper, dé opticien en audicien bent u aan het juiste adres.
Lees verder...
Een gezellig avondje uit!

Een gezellig avondje uit!

Koffie, Lunch, Borrel & Diner! Met de kinderen of met een groep, bij Eetcafé De Lachende Koe in Harlingen kan dat.
Lees verder...
Spaar ze alle 24!

Spaar ze alle 24!

Bij PLUS LUNENBORG spaar je nu voor 24 verschillende Mario Kart Koins. Alle favoriete karakters zijn te verzamelen: Mario, Princess Peach, Luigi en nog veel meer!
Lees verder...
ChristenUnie Harlingen

ChristenUnie Harlingen

'Zet je in voor de bloei van de stad waarin je woont, want de bloei van de stad is ook jullie bloei'
Lees verder...
Harlinger Belang

Harlinger Belang

Stem 21 maart lokaal, sociaal en vertrouwd: stem op Harlinger Belang!
Lees verder...
C.L. International: Goed op weg

C.L. International: Goed op weg

Het bergingsbedrijf voor Noord-West Friesland, Terschelling en Vlieland.
Lees verder...
PvdA Harlingen

PvdA Harlingen

Samen voor een sterke & sociale gemeente. Stem 21 maart PvdA Harlingen!
Lees verder...
VVD Harlingen

VVD Harlingen

Verantwoord, voortvarend, doelgericht. NU is de tijd voor VVD Harlingen!
Lees verder...
Westcord Hotels

Westcord Hotels

Wil jij werken bij een van de WestCord Hotels op Vlieland, Terschelling of Ameland? Bekijk de vacatures en solliciteer direct!
Lees verder...
Gemeente Harlingen

Gemeente Harlingen

Hier vindt u alle informatie over de producten en diensten van de gemeente Harlingen.
Lees verder...
Alinex

Alinex

Regionaal uitzendbureau met verantwoordelijkheidsgevoel. Alinex is de regionale leverancier van flexibel personeel en 24/6 bereikbaar.
Lees verder...

6 november Fibula knutselmiddag

WIJNALDUM - Zondagmiddag 6 november is er in dorpshuis de Bijekoer in Wijnaldum een Fibula-knutselmiddag.

Datum: 6 november 2016

Tijd: 13:00 - 16:00

Locatie: De Bijekoer, WIJNALDUM

Algemeen Kunst & Cultuur

Dit is van 13.00 uur tot ongeveer 16.00 uur. Fibula is een ander woord voor mantelspeld, en deze werd gebruikt om je mantel (jas) dicht te kunnen spelden. De mantelspeld van Wijnaldum is heel oud en heel bijzonder. Het is een koninklijk sieraad, gemaakt van goud en zilver en zijn er allemaal edelstenen in verwerkt. Er zijn prachtige figuren in te zien.

Hoe de prachtige Fibula in Wijnaldum in de grond is terechtgekomen is nog altijd een raadsel. Ook weet men nog steeds niet van wie die mooie koningsfibula is geweest. Waarschijnlijk van een belangrijke vrouw, het is een vrouwensieraad.

 

Wel weten we hoe de Fibula uit de grond is gekomen. In 1953 moest een boerenknecht van zijn baas een greppel graven om overtollig regenwater af te kunnen voeren. Hij vond toen een groot stuk van de Fibula. Eerst had men niet door hoe bijzonder de Fibula was. Hij lag bij de boer in de schuur. Later hebben ze hem schoongemaakt en vonden hem toch wel mooi. Hij kwam terecht op de vensterbank in de huiskamer. Een kennis van de boer, die wel eens op bezoek kwam, zag wel in dat die Fibula bijzonder was. Zo is hij uiteindelijk bij het Frysk Museum beland.

 

In de jaren 90 zijn archeologen gaan graven in de Tsjitsmaterp. Dit is de terp waar de Fibula is gevonden. Ze wilden graag weten of er nog meer zulke bijzondere dingen in de terp beland waren vroeger. Er zijn toen nog meer onderdelen van de Fibula teruggevonden. Maar het hele middenstuk ontbreekt nog. Tegenwoordig wordt er ook veel gezocht met metaaldetectors. Een paar jaar geleden is er nog een groot stuk van de kopplaat, het bovenste deel van de Fibula, teruggevonden.

 

Zondag 6 november gaan we zelf Fibula’s knutselen. Kom langs in het dorpshuis van Wijnaldum, wij zorgen voor knutselspullen, zodat jij de mooiste Fibula kan maken. Wie weet wordt die van jou nog mooier dan de echte.

 

Gratis toegang.

Peter Kuiper, voor oog en oor Peter Kuiper, voor oog en oor Brasserie de Jasmijn Brasserie de Jasmijn Zeilcharter Boreas Zeilcharter Boreas Harlinger Poffertjeskraam Harlinger Poffertjeskraam IJssalon Min12 IJssalon Min12 Almamater Almamater Eetcafé De Lachende Koe Eetcafé De Lachende Koe Visie Events Visie Events HoMMM!nga's Fijne Winkeltje HoMMM!nga's Fijne Winkeltje Atelier de Groot Atelier de Groot Fotografie Dorus Fotografie Dorus Harry Greve Gitaar- en Basgitaarlessen Harry Greve Gitaar- en Basgitaarlessen Haarmode Cats Haarmode Cats Vogelaar Audio Vogelaar Audio ForHim Menswear ForHim Menswear Harry Greve LOUNGE Harry Greve LOUNGE Anna Casparii Hotel Café Restaurant Anna Casparii Hotel Café Restaurant Hotel Café Restaurant "Zeezicht" Hotel Café Restaurant "Zeezicht" Joachim de Ruijter Fotografie Joachim de Ruijter Fotografie Wereldwinkel Harlingen Wereldwinkel Harlingen Faber Lederwaren en Bijouterieën Faber Lederwaren en Bijouterieën Zensa Moda Zensa Moda BENG Evenementen BENG Evenementen Ons Food&Wine Ons Food&Wine Hubo-Faber Hubo-Faber Hema Harlingen Hema Harlingen Plus Lunenborg Plus Lunenborg Jumbo Olaf Hermus Jumbo Olaf Hermus Eetcafé Nooitgedagt Eetcafé Nooitgedagt VVV Harlingen VVV Harlingen Kamsma Schoenen Kamsma Schoenen Zwembad Het Derde Haad Zwembad Het Derde Haad Copini Opticiëns Copini Opticiëns De Lichtboei De Lichtboei Salon & Parfumerie Rona Salon & Parfumerie Rona Albert Heijn Harlingen Albert Heijn Harlingen
Salon & Parfumerie Rona Salon & Parfumerie Rona Haarmode Cats Haarmode Cats Vogelaar Audio Vogelaar Audio Harlinger Poffertjeskraam Harlinger Poffertjeskraam Hotel Café Restaurant "Zeezicht" Hotel Café Restaurant "Zeezicht" Hubo-Faber Hubo-Faber Hema Harlingen Hema Harlingen Joachim de Ruijter Fotografie Joachim de Ruijter Fotografie Harry Greve LOUNGE Harry Greve LOUNGE Anna Casparii Hotel Café Restaurant Anna Casparii Hotel Café Restaurant Eetcafé De Lachende Koe Eetcafé De Lachende Koe Wereldwinkel Harlingen Wereldwinkel Harlingen