Peter Kuiper, voor oog en oor

Peter Kuiper, voor oog en oor

Nieuwe bril, contactlenzen of hooroplossing? Bij Peter Kuiper, dé opticien en audicien bent u aan het juiste adres.
Lees verder...
Visser ATR

Visser ATR

U wilt toch ook de beste prijs voor uw oud ijzer en metalen? Bekijk onze prijzen!
Lees verder...
Een gezellig avondje uit!

Een gezellig avondje uit!

Koffie, Lunch, Borrel & Diner! Met de kinderen of met een groep, bij Eetcafé De Lachende Koe in Harlingen kan dat.
Lees verder...
Spaar sneller met de PLUS app

Spaar sneller met de PLUS app

Als je er nu gebruik van maakt ontvang je 10 extra zegels. Dat tikt aan!
Lees verder...
Alinex

Alinex

Regionaal uitzendbureau met verantwoordelijkheidsgevoel. Alinex is de regionale leverancier van flexibel personeel en 24/6 bereikbaar.
Lees verder...
Grijmans advocaten

Grijmans advocaten

Scheiden vanaf € 130,= all inn vraag naar de mogelijkheden. Locaties in Harlingen en Bolsward. Gratis inloopspreekuur!
Lees verder...
C.L. International: Goed op weg

C.L. International: Goed op weg

Het bergingsbedrijf voor Noord-West Friesland, Terschelling en Vlieland.
Lees verder...
Herbouw Willem Barentsz

Herbouw Willem Barentsz

Vanaf 10 november wegens winterstop gesloten. Groepen kunnen op verzoek een rondleiding boeken. Rond 1 april 2018 gaan we weer open.
Lees verder...
Dé Harlinger UITagenda!

Dé Harlinger UITagenda!

Plaats zelf je activiteiten op dé Harlinger UITagenda! Heb je nog geen account? Registreren is makkelijk en supersnel!
Lees verder...
Gemeente Harlingen

Gemeente Harlingen

Hier vindt u alle informatie over de verschillende producten en diensten van de gemeente Harlingen.
Lees verder...
Westcord Hotels

Westcord Hotels

Wil jij werken bij een van de WestCord Hotels op Vlieland, Terschelling of Ameland? Bekijk de actuele vacatures bij WestCord Hotels op de Wadden. Solliciteer direct!
Lees verder...

6 november Fibula knutselmiddag

WIJNALDUM - Zondagmiddag 6 november is er in dorpshuis de Bijekoer in Wijnaldum een Fibula-knutselmiddag.

Datum: 6 november 2016

Tijd: 13:00 - 16:00

Locatie: De Bijekoer, WIJNALDUM

Algemeen Kunst & Cultuur

Dit is van 13.00 uur tot ongeveer 16.00 uur. Fibula is een ander woord voor mantelspeld, en deze werd gebruikt om je mantel (jas) dicht te kunnen spelden. De mantelspeld van Wijnaldum is heel oud en heel bijzonder. Het is een koninklijk sieraad, gemaakt van goud en zilver en zijn er allemaal edelstenen in verwerkt. Er zijn prachtige figuren in te zien.

Hoe de prachtige Fibula in Wijnaldum in de grond is terechtgekomen is nog altijd een raadsel. Ook weet men nog steeds niet van wie die mooie koningsfibula is geweest. Waarschijnlijk van een belangrijke vrouw, het is een vrouwensieraad.

 

Wel weten we hoe de Fibula uit de grond is gekomen. In 1953 moest een boerenknecht van zijn baas een greppel graven om overtollig regenwater af te kunnen voeren. Hij vond toen een groot stuk van de Fibula. Eerst had men niet door hoe bijzonder de Fibula was. Hij lag bij de boer in de schuur. Later hebben ze hem schoongemaakt en vonden hem toch wel mooi. Hij kwam terecht op de vensterbank in de huiskamer. Een kennis van de boer, die wel eens op bezoek kwam, zag wel in dat die Fibula bijzonder was. Zo is hij uiteindelijk bij het Frysk Museum beland.

 

In de jaren 90 zijn archeologen gaan graven in de Tsjitsmaterp. Dit is de terp waar de Fibula is gevonden. Ze wilden graag weten of er nog meer zulke bijzondere dingen in de terp beland waren vroeger. Er zijn toen nog meer onderdelen van de Fibula teruggevonden. Maar het hele middenstuk ontbreekt nog. Tegenwoordig wordt er ook veel gezocht met metaaldetectors. Een paar jaar geleden is er nog een groot stuk van de kopplaat, het bovenste deel van de Fibula, teruggevonden.

 

Zondag 6 november gaan we zelf Fibula’s knutselen. Kom langs in het dorpshuis van Wijnaldum, wij zorgen voor knutselspullen, zodat jij de mooiste Fibula kan maken. Wie weet wordt die van jou nog mooier dan de echte.

 

Gratis toegang.

Brasserie de Jasmijn Brasserie de Jasmijn Atelier de Groot Atelier de Groot Peter Kuiper, voor oog en oor Peter Kuiper, voor oog en oor Joachim de Ruijter Fotografie Joachim de Ruijter Fotografie Kamsma Schoenen Kamsma Schoenen Ons Food&Wine Ons Food&Wine Wereldwinkel Harlingen Wereldwinkel Harlingen BENG Evenementen BENG Evenementen Hema Harlingen Hema Harlingen Expert Hogerhuis Expert Hogerhuis Albert Heijn Harlingen Albert Heijn Harlingen VVV Harlingen VVV Harlingen Hubo-Faber Hubo-Faber Dio Jurien Dio Jurien Haarmode Cats Haarmode Cats Salon & Parfumerie Rona Salon & Parfumerie Rona Fotografie Dorus Fotografie Dorus HoMMM!nga's Fijne Winkeltje HoMMM!nga's Fijne Winkeltje Harlinger Poffertjeskraam Harlinger Poffertjeskraam Karsten Wonen Karsten Wonen Zwembad Het Derde Haad Zwembad Het Derde Haad ForHim Menswear ForHim Menswear Hotel Café Restaurant "Zeezicht" Hotel Café Restaurant "Zeezicht" Harry Greve Gitaar- en Basgitaarlessen Harry Greve Gitaar- en Basgitaarlessen Plus Lunenborg Plus Lunenborg Zeilcharter Boreas Zeilcharter Boreas Zensa Moda Zensa Moda Visie Events Visie Events De Lichtboei De Lichtboei Vogelaar Audio Vogelaar Audio IJssalon Min12 IJssalon Min12 Harlinger Ondernemersvereniging (HOV) Harlinger Ondernemersvereniging (HOV) Eetcafé Nooitgedagt Eetcafé Nooitgedagt Anna Casparii Hotel Café Restaurant Anna Casparii Hotel Café Restaurant Eetcafé De Lachende Koe Eetcafé De Lachende Koe Almamater Almamater Faber Lederwaren en Bijouterieën Faber Lederwaren en Bijouterieën Strandpaviljoen 't Zilt Strandpaviljoen 't Zilt
BENG Evenementen BENG Evenementen Hotel Café Restaurant "Zeezicht" Hotel Café Restaurant "Zeezicht" Dio Jurien Dio Jurien Ons Food&Wine Ons Food&Wine Jumbo Olaf Hermus Jumbo Olaf Hermus Zensa Moda Zensa Moda Kamsma Schoenen Kamsma Schoenen De Lichtboei De Lichtboei Eetcafé De Lachende Koe Eetcafé De Lachende Koe Harlinger Poffertjeskraam Harlinger Poffertjeskraam Zwembad Het Derde Haad Zwembad Het Derde Haad Wereldwinkel Harlingen Wereldwinkel Harlingen